Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormen Aapeli etsade sig i minnet på folk: "En häftig start på året"

Från 2019
Uppdaterad 04.01.2019 16:41.
Två träd har fällts av stormen
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Tiotusentals hushåll utan el, inhiberade tågturer och träd som föll över vägar och hus. Stormen Aapeli lämnade klara spår efter sig. För många blev natten till onsdag sömnlös.

Den värsta stormen någonsin på Vasa Elnäts distributionsområde, beskrev Vasa elnäts driftchef Petter Södergran stormen. I hela Österbotten var tusentals hushåll utan el och vissa kan få klara sig utan el i flera dagar tills skadorna är reparerade.

- Jag brukar inte vara rädd för stormar, men nu bor jag i ett hus med plåttak. Förra natten var hemsk, jag trodde att hela taket skulle lossna. En och en halv timme sov jag kanske under hela natten, säger Kristinestadsbon Heli Johnsson.

- Det var en hemsk storm och den höll mig vaken. Det är länge sedan jag sett något liknande. Någon gång nog, men det var en häftig start på året, konstaterar i sin tur Matti Hakala, även han från Kristinestad.

- Visst var det lite ovanligt. Jag var väldigt glad att jag kom hem från Sverige för ett par dagar sedan och behövde inte vara på båten. Jag var tryggt där hemma. Det blåste, men jag kunde sova, säger Hilkka Wilhelms.

En kvinna med mörkt hår och röda glasögon. Runt halsen har hon en stor röd halsduk.
Bildtext Hilkka Wilhelms.
Bild: Yle/Juho Teir

Vissa var förberedda

Wilhelms hade även förberett sig för stormen ifall den till exempel skulle föra med sig några elavbrott.

- Jag satte fram ljusen och laddade min telefon. Jag hade allt utfunderat och tänkte att jag klarar mig. Och det borde vi alla göra.

- Jag förberedde mig med att ta fram ficklampan. Och så fyllde jag ämbaren och kastruller med vatten. Så jag kan förbereda mig för sådant, säger i sin tur Heli Johnsson.

Per Stenlund i Henriksdal reagerade inte i sin tur värst mycket på stormen.

- Inte speciellt. Det har varit tidigare också hårda stormar. Vi hade fyra timmar elen borta och så hade vi också 25 vindfällen.

Hur hade du förberett dig för stormen?

- Ficklampan är nog framme hela tiden.

Kan dröja dagar att få tillbaka elen

De flesta hushållen i Österbotten har redan fått tillbaka elen, men för vissa hushåll kan det dröja ännu dagar innan elen igen är påkopplad.

Enligt Kristian Finell, vd för Herrfors Nät i Jakobstad, måste elbolagen ta problemen i prioritetsordning.

- Vi måste ta allvarliga störningar som berör största mängden kunder i första hand och vartefter röjer vi bort allt.

Så man ska ta det lugnt även om det dröjer en stund innan ni kan komma?

- Nu har den här stormen varit så pass kraftig, så att den har berört en hel del kunder. Vi måste förstås prioritera. Enskilda hus och sommarhus är kanske det som sist åtgärdas. Det är centrumområden och områden med större mängder kunder som prioriteras.

Diskussion om artikeln