Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska storsmällen: Juniorkronorna föll sensationellt mot Schweiz, missar semi för första gången på 13 år

Från 2019
Uppdaterad 04.01.2019 10:05.
Sverige åker hem från JVM utan medalj efter en sensationell förlust mot Schweiz.
Bildtext Sverige åker hem från JVM utan medalj efter en sensationell förlust mot Schweiz.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Tolv år i rad hade Juniorkronorna varit bland de fyra bästa i juníor-VM i ishockey. Den strålande svenska semifinalsviten fick ett minst sagt snöpligt slut. Schweiz skrällde och vann kvartsfinalen med 2–0.

Det handlar om en av de största överraskningarna i JVM:s historia.

I gruppspelet i junior-VM har Sverige vunnit 48 raka matcher, och laget har spelat i minst semifinal varje år sedan 2006.

Schweiz förlorade tre gånger i gruppen i den pågående turneringen och har inte varit bland de fyra bästa på nio år.

Den statistiken betydde ingenting när länderna möttes i kvartsfinal i Victoria. Gruppsegraren Sverige föll platt mot den andra gruppens fyra Schweiz.

Hollenstein höll nollan

Det blev schweizisk seger med 2–0 i en match där Juniorkronorna aldrig kom i gång. Schweiz spelade fartfyllt och energiskt från start och svenska keepern Samuel Ersson gjorde faktiskt en stormatch, förlusten till trots.

Yannick Bruschweiler förde upp utmanaren i ledning i den första perioden och med matchen drygt halvvägs satte Luca Wyss in tvåan, i samma sekund som Sverige blev fulltaligt efter en utvisning.

I den tredje perioden höll Schweiz undan och målvakten Luca Hollenstein höll nollan.

Minst sagt snöpligt för Sverige som åker hem med svansen mellan benen, medan Schweiz fortsätter drömma om landets andra medalj i JVM-sammanhang, 21 år efter att laget vann sitt hittills enda brons.

"Var inte påslagna"

– Vet inte vad jag ska säga, det är surt. Vi var väl inte på tårna i dag. Stundtals har vi bra spel men på tavlan står det 0-2 så det är inte så mycket att säga, säger kaptenen, backen Erik Brännström till svenska TV4.

– Vi är inte där, det är dåligt. Vi hade högre förväntningar än att åka ur i kvarten men vi var inte påslagna. Det var taggat innan men på isen hände det inte så mycket, säger Brännström.

Det svenska laget var på pappret inte lika namnstarkt som exempelvis fjolårets silverlag, men att åka ut redan i kvartsfinal är ändå en massiv missräkning.

– Vi hade inte samma fart och intensitet som tidigare utan spelarna blev osäkra och plockade hem pucken. När Schweiz fick första målet så fick den lilla extra energi som de behövde, men Schweiz var bättre så det är bara att gratulera, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till TV4.

Sverige–Schweiz 0–2 (0–1, 0–1, 0–0)

15.23 0–1 Brüschweiler (Burger)
33.59 0–2 Wyss (Schmid, Verboon)

Diskussion om artikeln