Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen vinnare efter jättedrama – kvitterade i slutminuten, fällde Kanada i förlängning

Från 2019
Uppdaterad 03.01.2019 09:10.
Juniorlejonen vinnare efter jättedrama - Spela upp på Arenan

För första gången i hockeyhistorien blir Kanada utan medalj i en VM-turnering på hemmaplan. Finland möter Schweiz i semifinalen i JVM efter osannolik dramatik i kvarten. 2–1 till Juniorlejonen efter förlängning och en avslutning som saknar motstycke.

Finlands turnering var obönhörligen på väg att ta slut. Knappa minuten återstod att spela av kvartsfinalen mot Kanada i Vancouver och hemmalaget ledde med 1–0.

Då inleddes en lång sekvens av dramatiska händelser som avslutades med att Finland jublade över en semifinalplats. Eller vad sägs om följande förlopp?

• Med 47 sekunder kvar kvitterade Finland tursamt till 1–1 efter att Eeli Tolvanen från nollvinkel skjutit pucken på Aleksi Heponiemis ben varifrån den studsade in i mål.

• Efter videogranskning godkändes målet och kvartsfinalen gick till sudden death–förlängning.

• I början av förlängningen fälldes kanadensaren Evan Bouchard i friläge och Kanada fick ett straffslag. Max Comtois tog hand om straffen men finländska målvakten Ukko-Pekka Luukkonen räddade.

Programmet är inte längre tillgängligt

• Halvvägs in i förlängningen hade kanadensiska backen Noah Dobson läge att avgöra med det finländska målet gapande tomt, men hans klubba gick sönder när han skulle skjuta. Finland kom åt att kontra.

• Kontringen avslutades med att Aarne Talvitie spelade fram pucken till backen Toni Utunen som sköt in segermålet för Finland, Utunens första mål under hela säsongen och hans första poäng i hela turneringen.

"Starka pojkar i Finland"

Vad sägs om det manuskriptet? Och vad sägs om kontentan av dramatiken? 2–1 till Finland och en kommande semifinal mot Schweiz som tidigare under kvällen sensationellt hade fällt Sverige i sin kvartsfinal.

– Vi har starka pojkar i Finland. Vi förtjänade det här. Framför allt i den andra perioden spelade vi lysande ishockey. Vi förtjänade turstudsarna, så många chanser hade vi, sammanfattar chefstränaren Jussi Ahokas.

– Det var en unik match. Kanada i en fullsatt hall. Ett motståndarlag fullt av första draftrundans killar. Och vi fortsatte tro på det vi gör. Vi kom ikapp och tog oss förbi. Visst är det här en stor seger. Otroligt, vi får fortsätta spela om det vi kom hit för, säger Ahokas till Yle.

Luukkonen lysande i mål

De finländska hjältarna var många. Backarna Henri Jokiharju och Urho Vaakanainen drog ett jättelass. Radarparet Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari i första kedjan gjorde en stormatch medan Eeli Tolvanen aldrig gav upp utan fortsatte att tappert jobba. Och duon Talvitie och Utunen kan inte hyllas nog för segermålet.

Men frågan är om inte den allra största hjälten är målvakten Ukko-Pekka Luukkonen som räddade ett kanadensiskt friläge vid finländskt 0–1-underläge i den tredje perioden och sedan också knep straffen.

Ukko-Pekka Luukkonen vaktar målet mot Kanada vid JVM 2019.
Bildtext Sista utposten, OPL.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

– Det blev några bra räddningar. Hela laget ville visa hur bra vi är och att vi kan vinna. Mot slutet hittade vi modet och spelglädjen, säger Luukkonen till Yle efter den redan klassiska segern.

För ett år sedan var Luukkonen en av spelarna som misslyckades när Finland åkte ur turneringen i kvartsfinal efter en strafförlust mot Tjeckien. Nu är han en vinnande målvakt som utstrålar ett stort självförtroende.

– När jag kan lita på hela laget får jag en tro på mig själv också, förklarar Luukkonen.

"Det här var vändpunkten"

Finland var så gott som uträknat men reste sig på nio och knockade till slut den regerande världsmästaren Kanada. Den stolta hockeynationen hade precis alltid tagit medalj när landet arrangerat en VM-turnering, oavsett kön och åldersklass. Nu är den sviten bruten.

Det här var också första gången Finland lyckades slå Kanada i JVM i liten rink, på den mindre nordamerikanska isytan. Det krävdes 17 försök …

– Det här laget visade nu vad det kan. Vi gav aldrig upp. Vi styrde spelet till största delen. Det här var vändpunkten. Vi är här för att vinna och har goda chanser till det, sammanfattar kaptenen Aarne Talvitie, som höll på att bli syndabock när hans misstag ledde till den kanadensiska straffen i förlängningen.

"Räddade året för mig"

Men ödet och hockeygudarna ville annat. I stället blev Talvitie en av de största hjältarna när han elegant spelade fram till segermålet.

– När domaren visade att det blir straff, vad jag kände då har jag aldrig känt. Ingenting rörde sig i huvudet, det var helt hemskt. Men Luukkonen är en otrolig kille, han räddade resten av året för mig, säger Talvitie som också bjöd på sin beskrivning av avgörandet.

– Vi hade tur då kanadensarens klubba gick av. Jag såg att deras back var bra med så jag väntade in Utunen. Och avslutet var iskallt, bara att lyfta på hatten, konstaterar kaptenen som plockat poäng i samtliga fem finländska matcher.

Efter den vilda vändningen i Vancouver står det klart att det blir två till.

Kanada–Finland 1–2 förl. (0–0, 1–0, 0–1, 0–1)

21.30 1–0 Ian Mitchell (Barrett Hayton, Morgan Frost)
59.13 1–1 Aleksi Heponiemi (Eeli Tolvanen, Urho Vaakanainen)
65.17 1–2 Toni Utunen (Aarne Talvitie, Heponiemi)

Yle visar båda semifinalerna natten mellan den 4 och 5 januari. Matchen USA – Ryssland börjar klockan 23.00 och Finland – Schweiz har nedsläpp 03.00. Matcherna i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskt referat av Christoffer Herberts.

Diskussion om artikeln