Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otippade segerskytten tystade sin framtida hemmaarena: ”Jag förstod först inte vad som hände”

Från 2019
Uppdaterad 03.01.2019 09:09.
Toni Utunen spelar JVM 2019.
Bildtext Toni Utunen har avgjort förr också.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Namnet Toni Utunen har inte direkt varit på allas läppar, när diskussionen kring Finlands lag vid junior-VM i ishockey kommit på tal, men i kvartsfinalen mot Kanada stal han showen med sitt sena segermål.

Utunen är ingen van målskytt.

De facto har Tappara-backen och Hermes-junioren inte gjort ett enda mål i ligan för Tappara den här säsongen (eller någon annan säsong för den delen).

– Det var bra läge för första målet att komma, säger Utunen till Yle efter skrällsegern över Kanada.

Visserligen har Toni Utunen gjort viktiga landslagsmål förr också. När Finland vid U18-VM 2017 tog sig till final var det just Utunen som avgjorde i förlängningen mot Ryssland.

Också då gjorde han ett 2–1 segermål med ett skott från blåa linjen.

Utunen gjorde segermålet vid tiden 65.17 i förlängningen på passning av Aleksi Heponiemi och Aarre Talvitie.

Till saken hör att Utunen är NHL-draftad av Vancouver Canucks, vars hemmaarena kvartsfinalen spelades i.

Segern i förlängning ställer Finland mot Schweiz i semifinal, och för första gången någonsin missar Kanada medalj vid ett hemmamästerskap.

– Jag förstod först inte vad som hände. Småningom börjar det gå upp för mig vilket viktigt mål det är för mig och för laget, fortsätter Utunen.

Finlands semifinal spelas natten mellan fredag och lördag finsk tid, och istället för Sverige blir det sega Schweiz som står för motståndet.

– Vi har ett alldeles fantastiskt lag. Idag kunde man stundvis se vilken vår verkliga kapacitet är när vi litar på oss själva och kan spela avslappnat

Yle visar båda semifinalerna natten mellan den 4 och 5 januari. Matchen USA – Ryssland börjar klockan 23.00 och Finland – Schweiz har nedsläpp 03.00. Matcherna i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskt referat av Christoffer Herberts.

Diskussion om artikeln