Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Christoffer Herberts: Slitet gav seger – nu vet Juniorlejonen vad som krävs för att ha tur

Från 2019
Uppdaterad 03.01.2019 09:08.
Kolumnvinjett med Christoffer Herberts från JVM 2019.
Bildtext Christoffer Herberts bevakar JVM 2019.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Visst såg hockeygudarna till att Finland hade tur under den vilda vändningen i Vancouver. Men det är svårt att tänka sig ett gäng som skulle ha förtjänat studsarna mer än det här laget, som hanterat motgångarna genom att kavla upp ärmarna och jobba lite hårdare, skriver Yle Sportens kommentator efter kvartsfinaldramatiken.

En morgon när finländska juniorer svarat för en verklig bragd samtidigt som svensk ishockey åkt på ett lika oväntat som svidande bakslag kan det kanske kännas malplacerat att citera just Sveriges största vinteridrottare genom tiderna.

Men det handlar trots allt om Ingemar Stenmark.

Och citatet är väldigt bra.

”Jag vet ingenting om tur. Bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.”

Ingemar Stenmark vid VM 1974.
Bildtext Ingemar.
Bild: ullstein bild - RDB/ All Over Press

Juniorlejonen vet en hel del om tur efter kvartsfinalen mot Kanada.

Om en puck som i slutminuten från nollvinkel studsade in via ett ben.

Om en annan puck som hoppade till lite under en kanadensisk straff.

Om en kanadensisk klubba som gick sönder i precis fel (eller rätt) läge.

Och om en finländsk back som inte gjort ett enda mål på sina 26 matcher den här säsongen, men nu inte hade något annat val än att skjuta när han fick en så fin passning.

Men Juniorlejonen vet också det mesta om att träna.

Ahokas lyckades plötsligt med allt

En vanligare version av Stenmarks citat är ”tur är inget man får, tur är något man förtjänar” och det finns väldigt många medlemmar av den finländska truppen som verkligen förtjänade turen som hockeygudarna bjöd på under den vilda vändningen i Vancouver.

Ta tränaren Jussi Ahokas, ännu utan seger mot stora lag en bit in i sin tredje JVM-turnering. Ifrågasatt, kritiserad, pressad. Men tappert jobbande.

Jussi Ahokas tränar Finlands herrjuniorlandslag i ishockey.
Bildtext Ahokas.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Likt ett mantra inför matchen mot Kanada upprepade han ”Finland har allt att vinna, all press ligger på Kanada” tills hans spelare trodde på honom. I slutskedet av tredje perioden och i förlängningen gick han hårt runt på väldigt få namn, och lyckades plötsligt med allt: sina kedjekompositioner, sin timeout, sin matchning.

Eller målvakten Ukko-Pekka Luukkonen, misslyckad i VM för ett år sedan och en stor orsak till att Finland då föll ut redan i kvartsfinal. I somras flyttade han till den kanadensiska juniorligan för att fortsätta utvecklas.

Nu felfri: räddade frilägen, stod i vägen för en straff och vann till slut målvaktsduellen mot en kanadensisk fantom.

Glöm inte Urho Vaakanainen, sent petad från laget som vann JVM i Helsingfors för tre år sedan. Med i de två senaste turneringarnas flopptrupper utan att få till det själv heller, och förra veckan svajig i gruppspelet i Victoria.

Nu svettigast i rinken, med klart mest istid av alla på plan, helt ovärderlig i Finlands avancemangsjakt med fem backar.

Tolvanen jobbade, kämpade, slet

Och tänk på Eeli Tolvanen. Storskytten som skulle frälsa Finland i JVM redan i fjol, men då bara gjorde ett mål på hela turneringen.

Eeli Tolvanen i matchen mot Slovakien.
Bildtext Eeli.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

I år har han haft det ännu trögare. Fortfarande har han inte gjort mål, men som han jobbade i kvartsfinalen, som han kämpade, som han slet.

Gissa vilken finländsk spelare det var som åkte hemåt snabbast av alla och hakade upp den genomåkande kanadensaren vid straffläget i sudden death som till slut inte avgjorde?

Lägg till Rasmus Kupari, förstacentern som närmast med våld jobbat sig in i turneringen.

Henri Jokiharju, som fått slita med att växa in i rollen som lagets stjärnback.

Aarne Talvitie som petades från fjolårets trupp, men använde besvikelsen som tändvätska för att bli en ännu bättre spelare.

Eller hela fjärdekedjan, som tog onödiga utvisningar mot Sverige och hade det motigt mot USA men som fortsatt att slita och nu i hela VM:s nyckelmatch spelade exakt som en fjärdekedja ska göra.

Visst hade Juniorlejonen flax mot Kanada, det går inte att sticka under stol med. Men det är svårt att tänka sig ett gäng som skulle ha förtjänat de lyckosamma studsarna mer än det här laget som hanterat motgångarna genom att kavla upp ärmarna och jobba lite hårdare.

Juniorlejonen reaktion på bakslagen i gruppspelet blev att böja sig ner och jobba ännu lite hårdare. Resultatet är en semifinalplats.
Bildtext Guld?
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Den här truppen vet det mesta om tur, men i morgon gör den nästa träningspass inför semifinalen mot Schweiz.

Med sånt flyt som det här laget förtjänar kan veckan gott sluta med guld.

Yle visar båda semifinalerna natten mellan den 4 och 5 januari. Matchen USA – Ryssland börjar klockan 23.00 och Finland – Schweiz har nedsläpp 03.00. Matcherna i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskt referat av Christoffer Herberts.

Diskussion om artikeln