Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ulla-Lena Lundberg: "Det har varit ett väldigt lyckligt år, det här första året i Diktarhemmet"

Från 2019
Ulla-Lena Lundberg i Diktarhemmet i Borgå.
Bildtext Utanför Diktarhemmet går ofta turister förbi.
Bild: Yle / Mira Bäck

Det har gått ungefär ett år sedan författaren Ulla-Lena Lundberg flyttade in på Diktarhemmet i Borgå.

- Jag har stortrivts från första början. Det är ett fantastiskt privilegium att få bo i ett så vackert hus och en så vacker omgivning.

Det rödrappade stenhuset står stolt intill Borgå domkyrka med utsikt ner mot åstranden. Turister drar förbi i stora skaror, och Lundberg låser ytterdörren för att ingen av misstag ska irra sig in.

Borgå är ingen ny bekantskap för Lundberg. Hon var Borgåbo i flera år men när en omfattande rörrenovering blev aktuell i hennes dåvarande bostad flyttade Lundberg till Åland för att pensionera sig.

- Men så kände jag att jag inte var riktigt gammal nog för det. Den här möjligheten att flytta in i Diktarhemmet var ju en underbar lösning. Det kan jag ju direkt säga att det har varit ett väldigt lyckligt år, det här första året.

Ulla-Lena Lundberg vid diktarhemmet i Borgå.
Bild: Yle / Mira Bäck

Lundberg hann tillbringa fyra år på Åland innan hon återvände till Borgå.

- Det är väldigt roligt att vara tillbaka. Samtidigt är det en märklig känsla att uppleva hur mycket som hinner förändras på fyra år.

Första gången Lundberg flyttade till Borgå var på 1970-talet.

- Då var ju all action inne i staden. Nu har ju nästan allting flyttat till västbanken där jag då bodde, för att inte tala om Kungsporten. Men Gamla stan håller ju ställningarna, det är en fantastisk miljö.

Det är inte bara miljön hon gillar.

- Det har faktiskt slagit mig att en av de riktigt trevliga sakerna med Östnyland är den vänliga tonen. När jag kom tillbaka och gick in i en affär och hörde två expediter som talade med varandra så tänkte jag att "jo, det är ju det här man tycker så mycket om". Det finns en så trevlig samtalston i Borgå.

Tar fyra timmar att dammsuga

Diktarhemmet i Borgå är ett stort rött stenhus i tre våningar med en tillhörande trädgård.

- Det är nog spatiöst. När jag flyttade från 73 kvadratmeter till Diktarhemmets 270 kvadratmeter och vi hade lastat av mina små möbler så såg det ju ut som om man hade kastat en handfull ärter över ett loggolv.

På bilden synns ett bord och stolar samt en bokhylla medböcker. Bilden är tagen från dörröppningen i ett rum med gröna väggar in mot biblioteket.
Bildtext Biblioteket sett från Gröna rummet. I Gröna rummet hänger porträtt på alla författare som har bott i huset.
Bild: Yle/Mira Bäck

Lundberg har alltså behövt skaffa en hel del nya grejer till sitt hem. Representationsvåningen har hon inrett med vackra antika möbler inköpta via olika auktionssajter på nätet.

De andra våningarna är inredda i mer modern stil.

- Folk undrar om det inte är väldigt ödsligt i de här tre våningarna, och jag säger att skulle jag ha en fjärde så skulle jag ha användning för den också, skrattar Lundberg.

Men husets storlek har sina nackdelar.

- Om man ska städa ordentligt så tar det ju en dag!

Till vänster synns en juklgran med röda prydnader. Den står framför en vit kakelugn med färggranna fjärilar och blommor på.
Bildtext Lundberg har ännu lite jul kvar i huset. Det finns kakelugnar i nästan alla rum. De ursprungliga kakelugnarna från 1700-talet som står i salongen och Gröna rummet är särskilt vackra.
Bild: Yle/Mira Bäck

Lundberg anlitar en städfirma som kommer nu och då. Däremellan dammsuger hon själv, vilket tar fyra timmar.

- Men å andra sidan så är det en fröjd att hålla det här huset vackert, jag har väl sällan städat med en sådan glädje som jag ibland görhär.

Inga spökerier

Det ryktas om att det spökar på Diktarhemmet. Innan hon flyttade in sa Lundberg att hon inte skulle ha något emot att möta till exempel Jarl Hemmers spöke.

Hemmer var en viktig författare för Lundberg som ung.

- Alla spökljud, alla gurglanden av döende personer och alla ödsliga vinanden, pipanden och gnyenden härstammar från den moderna elektroniken främst i köket där både frys och kyl kan låta riktigt illa.

Också ventilationen visslar som om den skulle leda till en annan dimension.

- Visst har vi världens ljudeffekter här, men jag har nog inte träffat någon av de tidigare invånarna. Men levande gäster har jag ofta.

Diktarhemmet i Borgå.
Bild: Yle / Mira Bäck

Diktarhemmet ägs av Svenska litteratursällskapet i Finland. Kriteriet för att få bo där är att författaren är aktiv inom den svenska litteraturen i Finland.

Officiellt finns det inga krav på att författaren som bor i huset borde delta i det lokala kulturlivet, men Diktarhemmet har ofta varit lite av ett kulturellt nav i staden.

- Jag längtar efter att kunna hitta någon balans där jag en viss tid kan vara mycket aktiv i kulturlivet, framförallt socialt, och sedan också ha perioder då jag kan isolera mig och skriva. Det förväntas ju nog mycket av Diktarhemmet, med gästfrihet och så vidare.

Kontor med utsikt

Lundberg upplever att den främsta aktiviteten hon borde syssla med är att skriva och ge ut böcker, men det har hon inte riktigt hunnit med eftersom hon deltagit ganska mycket i Borgås aktiva kulturliv.

- Att skriva kräver tomrum, man måste få isolera sig och inte vara så utåtriktad som jag nu varit. Jag promenerar omkring ensam och sitter sedan här ensam och skriver. Det är föga glamouröst.

Lundberg brukar promenera i Gamla stan när hon ska samla inspiration, men då helst på sandade raksträckor så här vintertid.

- Och sen ut på Maren. Här finns ju härliga promenadvägar.

Ulla-Lena Lundberg i Diktarhemmet i Borgå.
Bildtext Ulla-Lena Lundberg tar ofta emot gäster i biblioteket. Här bläddrar hon i en av sina böcker om hällristningar.
Bild: Yle / Mira Bäck

I vår kommer Lundberg att ha bråda tider, och sommaren tillbringar hon på Åland. Om somrarna brukar hon inte skriva så mycket, men kanske det blir av till hösten.

- Jag kan inte tänka mig annat än att Diktarhemmet är en fantastisk plats att skriva på. Jag har mitt arbetsrum högt upp i huset och har vid sikt. Av någon anledning är det väldigt viktigt när man skriver, det är någonting med höjd som jag gillar när jag arbetar.

Lundberg har flera projekt på hälft, men hon vill inte förstöra dem genom att berätta något redan.

- Det är någonting som lever inom mig själv tills det ges ut.

Is blir opera

I vår kommer Lundberg som sagt att ha bråda tider. Det beror på att hennes Finlandiaprisbelönta roman Is blir opera.

Premiären är den 25 januari på nationaloperan i Helsingfors.

- Man borde ju vara full av spänning, men jag försöker verkligen intala mig att det jag kommer att uppleva den 25:e är ett helt annat verk än min bok. Det har varit svårt att släppa taget.

Lundberg har inte medverkat i uppsättningen av operan och hon har inte sett den i förväg.

- Jag ville att det skulle bli en opera för det finns element i romanen som jag tror gör sig bra som musik.

Ulla-Lena Lundbergs roman Is på flera språk.
Bildtext Lundberg har en bokhylla där alla hennes egna romaner står. Is har översatts till flera olika språk.
Bild: Yle / Mira Bäck

Enligt Lundberg handlar Is mycket om väder, och hon beskriver den som en väldigt atmosfärisk roman.

- Vad kan bättre än musik beskriva väder? På havet och på isarna råder andra makter än på land, och den här sidan hoppas jag man verkligen kan göra musik av, illustrera på annat sätt än med ord.

Att romanen blir opera istället för till exempel film eller teater gör det också lättare för Lundberg att skilja åt den från hennes eget verk.

- Jag har lyssnat på musik av Jaakko Kuusisto och tyckt mycket om den, så det finns förhoppningar om att det här också blir något väldigt bra.

Operan komponeras av Jaakko Kuusisto och Juhani Koivisto har gjort librettot. Den regisseras av Anna Kelo och Ari Numminen står för koreografin.

Ulla-Lena Lundberg

  • föddes 1947 på Kökar.
  • debuterade som 15-åring med diktsamlingen Utgångspunkt.
  • har skrivit romaner, rese- och faktaböcker samt hörspel.
  • har bland annat tilldelats Finlandiapriset 2012, Karl Emil Tollanders pris 2011 och Runebergspriset 1998.

Diskussion om artikeln