Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lurens sommarteater sätter upp Masjävlar i år – och den levande musiken på scenen gör en comeback

Från 2019
Regissör Mika Fagerudd.
Bildtext Mika Fagerudd regisserar Lurens sommarteater.
Bild: Mats Tuominen

I sommar sätter Lurens sommarteater i Lovisa upp den hyllade dramakomedin Masjävlar av Maria Blom. Lurens har döpt om pjäsen till Juntjävlar.

Pjäsen har uppförts på otaliga yrkesscener i Sverige, och även på Lilla Teatern i Finland 2010. Filmversionen belönades med hela tre Guldbaggar, det mest prestigefyllda filmpriset i Sverige.

Handlingen kretsar kring tre systrar som vuxit upp på landet. Den yngsta av dem, som i ung ålder flyttat till storstaden, återvänder hem för att fira sin fars 70-årsdag.

Gamla konflikter blossar upp och eskalerar, och snart är det inte enbart katten som får sig …

Inte bara juntar på landsbygden

Lurens tappning av Masjävlar regisseras av skådespelaren Mika Fagerudd.

Han har nyligen flyttat till Lovisa med sin familj och jobbar nu med olika regiuppdrag och turnerar med sin nygrundade barnteater Teater Fabel.

– Jag ser fram emot sommaren på Lurens. Vi tänker inte göra Juntjävlar till något specifikt östnyländskt där man försöker förlöjliga och fördumma landsbygden. Då finns en risk för att man tappar den verkliga humorn och djupet i Bloms fantastiska text, säger Fagerudd.

Han säger att det inte bara är de som bor på landet som är juntar. Musiken kommer att ha en viktig funktion för att föra handlingen framåt.

Cecilia Back dansar med Guy Rosenholm i Närpesboan.
Bildtext Sommaren 2016 spelades Masjävlar också i österbottnisk tappning - då under namnet Närpesboan. Arkivbild från Närpesboan.
Bild: Jonas Bergqvist

Fagerudds bror komponerar ny musik

Mika Fagerudd kommer att ha hjälp av verkliga teaterproffs.

Mikas bror Markus Fagerudd, som är kompositör och musiklärare på Teaterhögskolan, kommer delvis att skriva helt ny musik för att stöda dramaturgin.

Samtidigt använder man sig av traditionell och bekant musik som binder handlingen till tid och plats. En nyhet för i år är att man efter 15 år av förinspelad musik nu satsar på levande musik igen.

Som scenograf och kläddesigner fungerar Parisfödda Mimmi Resman. Hon har gjort scenografi och dräkter på Helsingfors stadsteater, Svenska Teatern, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater och Teater Viirus.

För ljuddesignen står Lurensveteranen Jonas Randers.

Första träffen i januari

Lurens har sin första träff söndagen den 20 januari klockan 15, på föreningshuset Furuborg i Kuggom i Lovisa.

I år finns det roller för vuxna i olika åldrar. Andra intresserade är också välkomna för att komma till träffen och visa sitt kunnande.

Lurens söker inte bara skådespelare utan också andra som sköter stödfunktioner.

Diskussion om artikeln