Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländsk man dog i samband med röjningsarbete efter stormen

Från 2019
Uppdaterad 03.01.2019 19:00.
Ett träd ligger över en vedrad.
Bildtext Skogsskador på Åland efter vinterstormen Aapeli.
Bild: Camilla Karlsson-Hendersson/ÅRT

En man har omkommit när han var ute och röjde träd som fallit i samband med den hårda stormen som drog över Åland. Det meddelar polisen på Åland under en presskonferens.

– Vi har en tragisk händelse under natten. Vid niotiden i går kväll avled en mansperson i Lumparland till följd ut av en olycka. Han var ute med en traktorgrävare. Den har av någon orsak kommit i rullning och när han försökte stoppa den skedde något som gjorde att han avled. Anhöriga är meddelade, säger förundersökningsledaren Tommy Thörnroos vid polisen på Åland.

Det är frågan om en privatperson som inte var anställd av Ålands elandelslag.

Några flera detaljer går polisen inte ut med i nuläget.

Både tidigare arbetstagare och pensionärer inkallade

Räddningschef Lennart Johansson konstaterar att läget i samband med röjningsarbetet är mycket ansträngt. Han konstaterar att skadorna är större än man först förutspådde. Just nu fokuserar man på områden där det bor mycket människor.

- På landsbygden och i skärgården är situationen allvarlig. Mariehamn har klarat sig väldigt bra och har egentligen inga störningar,l

Under onsdagen lades huvudfokus på att röja de tre stora huvudvägarna. De arbetet är i princip klart och nu fokuseras insatsen på att få igång elförsörjningen, trådtelefonerna och mobiltelefonnätet.

Direkta prognoser om hur länge arbetet kommer att pågå vill Johansson inte gå ut med just nu.

– Det är ett riskfyllt arbete och stor påfrestning på personal. Tidigare arbetstagare och pensionärer är också ute och jobbar.

Johansson uppmanar alla att vara försiktiga.

– Rör inte elledningar som fallit ner. Arbeta aldrig ensam. Och hjälp varandra, säger räddningsledare Lennart Johansson till Svenska Yle.

En båt ligger i gropen under roten på en gran som fallit i stormen.
Bild: Mikaela Sjölund/ÅRT

Brandstationerna på Åland kommer också vara bemannade fram till klockan 18 på torsdag kväll.

Också Ålands hälso- och sjukvård har varit i beredskapsläge efter stormen, men planen är att ÅHS övergår i normalläge så småningom.

Vid lunchtid på torsdag hade nästa hälften av Ålands elandelslags kunder fått elen tillbaka. Du kan följa med läget på el.ax.

Karta över alla hushåll som drabbats av elavbrott på Åland kl 11.52 torsdag den 3.1.2019.
Bildtext Karta över alla hushåll som drabbats av elavbrott på Åland klockan 11.52 torsdag den 3.1.2019.
Bild: el.ax

Ålands radio rapporterar att många kommuner och företag erbjöd nödinkvartering för behövande senaste natt. Till vårdhemmet Sunnanberg i Saltvik kom tre personer som hade kallt och strömlöst hemma.

- De fick sova på madrasser på golvet, säger Gerd Danielsson på Sunnanberg.

Danielsson säger att Sunnanberg har ett reservkraftverk så ström och vatten fungerar, men de fasta telefonerna är fortsatt nere och i går var det även problem med mobiltelefoner. Flera kommunkanslier runt om på Åland höll öppet och även privatpersoner erbjöd hjälp via sociala medier med hashtaggen #hjälpistormen.

Rotvälta vid en sandväg efter stormen Aapeli.
Bildtext Rotvälta efter stormen Aapeli.
Bild: Fredrik Molinder

Stängda matbutiker

Matbutiker på landsbygden och skärgården har inte kunnat ha öppet utan ström.

I Föglö, Degerby försvann strömmen natten till onsdagen och den hade inte kommit tillbaka på torsdagsförmiddagen. Gunilla Nyholm, föreståndare på Föglöbutiken, säger till Ålands radio att man håller butiken stängd i väntan på att strömmen kommer tillbaka.

- Vi kan inte göra så mycket just nu då det är mörkt i butiken och inga apparater fungerar, säger hon.

Även större butiker, som Mattssons och S-Market i Godby, har drabbats av strömavbrottet och varit tvungna att slänga stora mängder mat.

Nina Smeds rapporterar för Ålands radio.

Diskussion om artikeln