Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Man är helt utelämnad här” – flera hushåll fortfarande utan ström i skärgården

Från 2019
Uppdaterad 03.01.2019 13:28.
Vy över skärgårdshavet från landsvägsfärjan Aura mellan Iniö och Gustavs.
Bild: Yle/ Nora Engström

Eldistributören Carunas kunder i sydvästra Finland är ännu utan el på grund av den kraftiga stormen. Skärgårdsborna blir allt mer frustrerade över att bara sitta och vänta.

Iniöborna Torvald och Ami Söderlund firade nyåret i Åbo då stormen Aapeli slog till och orsakade omfattande strömavbrott i hela landet. Klockan halv fem på onsdag morgon fick de ett textmeddelande av Caruna om att de var utan el i huset på Åselholm i Iniö.

Under dagens lopp fick de flera textmeddelanden som berättade att problemet skulle bli åtgärdat senare och senare. Mycket mer fick de inte veta.

Torvald Söderlund tog förbindelsebåten tillbaka till Åselholm tidigt på torsdag morgon.

- Jag måste fara ut och se hur det ser ut, säger Torvald Söderlund.

- Med två hus som är kalla är man rädd att rören ska frysa, säger Ami Söderlund.

Enligt Söderlund var spåren efter stormen relativt lindriga på Åselholm. En del kvistar låg på vägen.

- Det såg ganska bra ut. Men det var 14 grader i huset och 3 grader i frysboxen. Nu börjar det förstöras ett och annat så småningom.

Ingen hjälp har synts till

På torsdag ska elbolaget Caruna ta en helikopter till hjälp för att åtgärda strömavbrotten i skärgården. Men ännu har Söderlund inte sett till någon helikopter nära dem.

- Det ser inte ut som om någon skulle vara på plats här för att åtgärda problemet.

Nu har de varit utan ström på Åselholm i över ett dygn. Enligt Caruna ska strömmen fungera igen till eftermiddagen på Iniö.

- Jag fick i går ett meddelande om att vi skulle få tillbaka strömmen klockan 15 på torsdag. Men jag är tveksam. I går sköts det framåt hela tiden.

Trots att situationen är frustrerande säger han att han inte lider någon nöd ännu.

- Jag klarar mig bra här. Jag startade just vårt aggregat så vi får frysen att bli kallare, och så eldar jag för att det ska bli lite varmare i huset. Däremot har min granne bara 11 grader hemma hos sig.

- Det är inte frågan om att jag inte skulle hålla mig varm, men det är inte så här det ska fungera. Jag tycker inte att stormen var så märkvärdig, nog har det blåst förr också.

Söderlund säger att de är vana med strömavbrott, men att informationen om läget bara blir sämre.

- Man kan inget annat än vänta. Det är frustrerande. Man är helt utlämnad här.

Helikopter på väg mot skärgården

Jarmo Ström, från Caruna, säger att flera båtar och en helikopter nu är på väg mot skärgården för att åtgärda problemen.

- I Iniö skärgård var stormen så pass hård så att vi inte har kunnat ta oss dit tidigare. Men nu är helikoptern på väg, säger Ström lite efter klockan 11 på torsdagen.

Ström säger att de försöker åtgärda alla problem under dagens lopp.

- Vi hoppas att alla ska få tillbaka elen i dag. Men vi vet inte vad som möter oss i skärgården och hur omfattande problemen är.

Enligt Ström kan de områden med strömavbrott ändras under dagen.

- Om det exempelvis fallit ett träd över en ellinje måste vi stänga av strömmen under tiden som vi tar bort trädet. Det betyder att det kan uppstå kortare strömavbrott under dagens lopp nära ellinjerna.

Diskussion om artikeln