Analys: Täta vd-byten vittnar om panik i tidningsbranschen - Anna-Mari Karhunen är den senaste i raden att avgå
De finlandssvenska tidningshusen har hamnat i en ekonomisk rävsax: de måste erbjuda sina kunder både digitala produkter och papperstidningar. Direktörerna byts ut i snabb takt.
HSS Media, som ger ut Vasabladet, ÖT och Syd-Österbotten, meddelade på onsdagen att Anna-Mari Karhunen sagt upp sig efter ett drygt år på posten.
Hon började som verkställande direktör den första oktober 2017 efter att Svante Wahlbeck lämnat HSS Media efter två och ett halvt år. Wahlbeck blev vd på det konkurrerande bolaget KSF Media, som ger ut bland annat Hufvudstadsbladet.
Wahlbeck blev inte långlivad på den posten heller. Efter bara nio månader efterträddes han av Anna Hellerstedt.
Före Wahlbeck försökte både Jens Berg och Barbro Teir få mediehuset att klara av en övergång från papper till det digitala. KSF Media har haft fyra verkställande direktörer sedan 2014.
Karhunen engagerad i november, avgår i december
Jag gjorde en lång intervju med Anna-Mari Karhunen för Spotlight-programmet i november, där hon med stort engagemang redogjorde för sina planer gällande Vasabladet, ÖT och Sydin.
Jag antar att Karhunen själv inte visste i november att hon skulle avgå i december.
Den digitala verksamheten är olönsam
De finlandssvenska tidningshusen har hamnat i en rävsax: de måste erbjuda sin kunder både digitala produkter och papperstidningar.
Tryckning och distribution är en dyr affär men tidningshusen kan inte svika sina trogna läsare som vill prassla med morgontidningen.
Men tidningshusen kan inte heller blunda för faktum: allt färre prenumererar. Ändå kommer nästan alla inkomster fortfarande från papperstidningen - den digitala sidan ger knappast alls klirr i kassan.
Som följd har tidningshusen sagt upp personal och skurit ner på utgivningsdagar.
Det i sin tur har orsakat missnöje hos läsarna, som blir allt mer ointresserade av att prenumerera. En ond cirkel, alltså.
Panik i styrelsen
Den verkställande direktörens sits i mediehusen är svår, men samtidigt verkar ägarna i både KSF Media och HSS Media ha väldigt kort tålamod. Hinner en ny vd verkligen visa vad hen går för på bara ett drygt år?
Svante Wahlbecks nio månader som vd, eller Anna-Maria Karhunens tid på ett år och tre månader vittnar om panik inom tidningshusens styrelser.
Eller har anställningsintervjun gått fullständigt snett då styrelsen och verkställande direktören har olika uppfattning om vart man är på väg?
Tidningarna är livsviktiga för Svenskfinland
Pressen på att lyckas är hård eftersom tidningarnas betydelse för det svenska i Finland är helt avgörande.
Lokaltidningarna är viktiga för de finlandssvenska regionerna både som granskare av makten, som ekonomisk drivkraft och för språket och kulturen.
Nya, tillfälliga vd:n tror på ekonomin i det digitala
Niklas Nyberg, chefredakör för Vasabladet och redaktionell chef på HSS Media, tar tillfälligt över vd-jobbet. Han säger att mediehusets strategi inte nödvändigtvis rubbas i och med vd-bytet eftersom strategin håller även om vd:n byts ut.
Vi kommunicerar per mejl och i ett svar skriver Nyberg att det digitala nu kommer att börja löna sig.
- Vi kan se hur våra digitala prenumerationsintäkter börjat kompensera för det vi tappar på printen, skriver Nyberg.
Anna Hellerstedt började i maj 2018 som vd på KSF Media som ger ut Hbl, Västra Nyland, Östnyland och Hangötidningen. Hur länge kommer styrelsen att ha tålamod med henne?
Finns det någon som i dag vill ta det utmanande jobbet som vd i ett ett tidningshus i svenskfinland?
- Jag har varit tf vd i två dagar och tackade ja till det uppdraget mycket tack vare HSS Medias sätt att jobba utgående från en stabil strategi. Längre än så har jag inte hunnit tänka ännu, skriver Niklas Nyberg.
Rättelse 4.1.2019 kl. 10 Tidningen Östnylands namn korrigerat.