Saudiarabien vill bestraffa misstänkta journalistmördare med döden - svarandens namn hålls hemliga
Åklagare i Saudiarabien yrkar på dödsstraff för minst fem män som åtalas för mordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi i Saudiarabiens konsulat i Istanbul i höstas.
Elva svarande deltog i den första rättegångsbehandlingen av mordet. Saudiarabiska medier gav inga detaljer om rättegången och de misstänktas namn offentliggjordes inte.
- Samtliga infann sig inför rätten tillsammans med sina försvarsadvokater, sägs det i ett kort meddelande från åklagarämbetet.
Saudiarabien förnekade till en början att Khashoggi skulle ha mördats på konsulatet i oktober då han skulle hämta dokument för sitt kommande bröllop.
När det på grund av turkiska bevis blev uppenbart att han kvävdes och styckades på konsulatet, så förändrades den officiella versionen flera gånger.
Nu hävdar åklagarna att mordet inte var överlagt och att de misstänkta agerade på egen hand, utan order uppifrån.
- Den allmänna åklagaren krävde ett rättmätigt straff och dödsstraff åt fem av de svarande som var direkt inblandade i mordet, sägs det i åtalsskriften.
Kritik mot Turkiet
Åklagarämbetet gav samtidigt en pik åt Turkiet, som anklagas för att inte ha överlämnat alla bevis till Saudiarabien.
Turkiet har inte ännu reagerat mot kritiken men turkiska myndigheter har tidigare försäkrat att alla bevis har överlåtits både till Saudiarabien och andra länder.
Turkiet också krävt att 18 misstänkta saudier utlämnas till Turkiet för att ställas inför rätta i Istanbul, där mordet begicks.
Turkiska medier publicerade bilder av de misstänkta inför rättegången samt namnen på flera av kronprinsens närmaste män som tros ha haft med mordet att göra.
Både USA:s och Turkiets underrättelsetjänster har slagit fast att ordern om mordet kom högt uppifrån och att kronprins Muhammad bin Salman högst sannolikt beordrade mordet eller åtminstone var medveten om mordplanerna.
Den amerikanska senaten har därför antagit en resolution där man anklagar Mohammed bin Salman för mordet och kräver att de skyldiga ställs till svars
President Donald Trump har dessvärre konsekvent struntat i kritiken och skyddat kronprinsen, som han betraktar som en nära bundsförvant.