Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas internationella handbollsturnering för juniorer växer så det knakar – gästerna hyllar Piffens arrangemang

Från 2019
Bianca Ruohomaa och Julia Syrén, Grankulla IFK
Bildtext Grankulla IFK:s Bianca Ruohomaa och Julia Syrén deltar i Viking Cup i Pargas.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Just nu pågår Pargas IF:s Viking Cup i handboll som bäst. Inte mindre än 33 lag och totalt 483 spelare deltar i juniorturneringen som avgörs i PIUG, Sarlinska skolan samt PIF Center.

Tvådagarsturneringen består av totalt 89 matcher för flickor och pojkar födda 2005 och 2006. Finalerna spelas på fredag kväll i PIUG. Det unika med Viking Cup som skiljer turneringen från andra inhemska cuper är att de finländska lagen får möta lag från Sverige.

Grankulla IFK är en av 14 klubbar från Finland som har lag som spelar i Viking Cup 2019. De deltar med ett lag i turneringen för flickor födda år 2006.

– Det roligaste med den här turneringen är att vi får spela mot lag som inte är från Finland. De svenska lagen är lite bättre och därför känns det jättebra när man vinner mot dem, säger Grankulla IFK:s leende duo Bianca Ruohomaa och Julia Syrén efter segern med 16-12 mot Hammarby Handboll.

Hammarby Handboll mot Grankulla IFK, flickor födda 06
Bildtext Grankulla IFK mot Hammarby Handboll, flickor födda 2006.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Grankullalagets målsättning inför Viking Cup är framför allt att bli bättre som lag, bli bättre kompisar och spela så bra som man kan.

- Det viktigaste är att vi har roligt och spelar som ett lag. Men visst är det ett plus om man går långt i turneringen.

"Det är roligt att se hur lagen från Finland spelar"

Vallentuna HK är en av tio klubbar från Sverige som är med i Viking Cup. De deltar med två lag i pojkar födda 2005 respektive flickor födda 2005.

– Det är roligt att se hur lagen från Finland spelar och det är alltid kul att vara i ett nytt land, säger Vallentuna HK:s Jonas Umegård och Pontus Ågren strax innan deras första match i turneringen.

Jonas Umegård och Pontus Ågren, Vallentuna HK
Bildtext Jonas Umegård och Pontus Ågren, Vallentuna HK.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vallentunaspelarna ger tummen upp för Pargas IF:s arrangemang.

– De hallarna vi har varit i är moderna och fräscha och det är positivt. För ibland kommer man till hallar som är slitna och sunkiga.

Mer än dubbelt så många lag som förra året

Pargas IF:s Viking Cup-general Jani Karlsson beskriver varför Piffen har lyckats skapa en internationell handbollsturnering för juniorer.

– Vi provade på det här förra året. Då hade vi 14 lag, varav fem var från Sverige. Eftersom de var väldigt nöjda med hur det såg ut förra året har djungeltrumman spridit det vidare. Det ska vara enkelt att komma hit och turneringen får inte pågå för länge, det tycker svenskarna är bra.

Det spelar ingen roll varifrån du kommer och vad du talar för språk. Här njuter vi av handboll

Jani Karlsson

En viktig anledning till turneringen som sådan är att bredda motståndet för handbollsjuniorerna i Finland.

– Handbollskretsarna i Finland är såpass små och i turneringarna spelar man därför alltid mot samma lag. Vår målsättning från första början har därför varit att skapa en internationell juniorturnering i Finland.

Jani Karlsson, Viking Cups cupgeneral
Bildtext Pargas IF:s Viking Cup-general Jani Karlsson.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vad är det roligaste i din roll som tävlingsgeneral?

– Det bästa med den här turneringen är att se glädjen hos barnen. Det spelar ingen roll varifrån du kommer och vad du talar för språk. Här njuter vi av handboll.

Mer om Viking Cup hittar du på turneringens webbsida eller på Pargas IF:s Facebooksida

Viking Cups maskot
Bildtext Viking Cups maskot.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Diskussion om artikeln