Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormen mörklagde Bergö i två dygn och drev barnfamiljen hemifrån

Från 2019
Träd som fällts av stormen.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Det snart två dygn långa strömavbrottet har mörklagt Bergö i Malax. Familjen Råholm i Solf i Korsholm lämnade hemmet på grund av kylan inomhus. Innetemperaturen i deras strömlösa hem har sjunkit ner till tio grader.

I många av de hem som är drabbade av elavbrott har innetemperaturen nu sjunkit till tio grader. I Vasaområdet försöker man reparerar ellinjerna, men arbetet är utmanande.

Familjen Råholm i Solf i Korsholm har snart varit utan el i två dygn. Familjen har två barn under skolåldern och läget är utmanande när kylan kryper på.

- Till all lycka har vi vedspis, utan den skulle huset vara helt utan uppvärmning. Jag och min fru har turats om att vakta spisen, säger John Råholm.

Lämnade hemmet

Både John Råholms föräldrar och hans svärföräldrar bor i närheten och under natten till torsdag beslöt familjen att lämna hemmet. När det blev kallare ute sjönk också innetemperaturen allt snabbare.

- I går var det 15 grader inne, i dag när jag skulle åka på jobb hade temperaturen sjunkit till tolv grader, säger Råholm.

Det är fortfarande osäkert när elen kommer att fungera normalt. Inte heller elbolaget kan ge några säkra svar.

- Jag förstår att läget är svårt. Vi är många som är utan elektricitet och vi som bor här ute på landet får lov att vänta. Som tur är har vi ett välfyllt vedlider, säger Råholm.

Bergö saknar ström

I Bergö i Malax finns 500 bofasta öbor. I snart två dygn har det varit elavbrott på ön.

- Det är fullt tillräckligt. Men vi har klarat oss bra tack vare två öppna spisar, säger Carola West.

När West vaknade på torsdag morgon var det 15 grader i huset.

Det är inte första gången West är utan elektricitet en längre tid. För 20 år sedan var ön mörklagd hela julveckan.

- Till all lycka har vi fortfarande rinnande vatten, det är det viktigaste. Och här ute är vi vana med att förbereda oss för oväder, säger West.

Carola West
Bildtext Carola West
Bild: Yle/Jarkko Heikkinen

Hoppas på elektricitet på torsdagen

Vasa elektriska har som mål att alla bofasta hushåll ska få tillbaka elförsörjningen under torsdagen.

- Det blir en utmaning och säkert kan några enstaka hushåll få vänta ända till fredagen, säger driftschef Petter Södergren på Vasa elnät.

På torsdag eftermiddag saknade 3 400 hushåll på den österbottniska kusten elförsörjning. En del av hushållen är sommarstugor längs kusten eller ute i skärgården.

Artikeln baserar sig på Kahden vuorokauden sähkökatko ajoi lapsiperheen evakkoon ja pimensi saaren – Pohjanmaan rannikolla osattiin kuitenkin varautua skriven av Riia Hantula.