Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bergsguiden Fredrik Aspö undervisade de försvunna finländarna och svenskan i norra Norge: "Inga ovana skidåkare"

Från 2019
Uppdaterad 07.01.2019 14:02.
Bergsguiden Fredrik Aspö.
Bildtext Bergsguiden Fredrik Aspö.

Bergsguiden Fredrik Aspö undervisade de försvunna finländarna och svenskan i isklättring i Norge två dagar innan de försvann. Han säger att det inte var frågan om några ovana skidåkare som begett sig ut på en topptur.

De tre finländska männen och den svenska kvinnan som nu eftersöks i Nordnorge har alla deltagit i en isklättringskurs som avslutades den 31.12.2018. Efter isklättringskursen säger Fredrik Aspö att flera kompisgäng drog ut på egna toppturer efter att kursen avslutats.

Fredrik Aspö har utbildat studieföreningen Vigus medlemmar i isklättring i flera år. Vigu är en studieförening som består av gamla, nya och blivande studenter från Axxell. Det var på en av de här utbildningarna som de fyra saknade personerna deltog två dagar innan de försvann.

Fredrik Aspö både bor och jobbar som bergsguide i Lyngen-området i Nordnorge. Lyngen ligger cirka 60 kilometer ifrån den misstänkta olycksplatsen.

Hur ser förhållandena ut just nu?

- 60 kilometer längre norrut kommer det snö, sikten är väldigt dålig och det är relativt hårda vindar. Det är väldigt krävande förhållanden.

Hur väl känner du de fyra personer som saknas?

- De har deltagit på isklätterkursen, vissa flera år i rad. Jag känner dem betydligt bättre än vad jag känner många andra av mina gäster.

Fredrik Aspö hade själv kontakt med kompisarna dagen innan de försvann.

Hur går tankarna nu?

- Vi gör vad vi kan, men vädret tillåter inte särskilt mycket. Vi vet inte vad som har hänt och vi kommer inte heller åt att undersöka det.

Har du själv tänkt delta i sökinsatsen?

- Ja, i fall de behöver hjälp. För tillfället har de mer än tillräckligt med manskap, teknologi och helikoptrar. De väntar bara på att vädret ska klarna.

Hur pass rutinerade skidåkare var de?

- De var inte obekanta med topptur på skidor och vinterfjäll.

Hur skulle du beskriva området som de försvunnit i?

- Det är ett populärt fjäll med varierande terräng.

Minns du själv hur vädret var när toppturen inleddes?

- Det var klart och lugnt och snön var fin för skidåkning. Det är först under kvällen när sökinsatsen inleds som det börjar snöa och blåsa. Det är kamos här uppe och det hade blivit mörkt långt innan.

Lavinolyckan i Nordnorge 2019

Diskussion om artikeln