Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ett ägg om dagen kan minska risken att insjukna i typ 2-diabetes

Från 2019
Uppdaterad 04.01.2019 12:25.
Ägg mot svart bakgrund.
Bild: ullstein bild - RDB/ All Over Press

Att konsumera ägg kan minska risken att insjukna i typ 2-diabetes, visar nya forskningsrön från Östra Finlands universitet.

Att äta i genomsnitt ett ägg om dagen visade sig öka mängden föreningar i kroppen som är länkade till minskad risk av typ 2-diabetes.

Traditionellt har rådet varit att begränsa äggkonsumtionen på grund av den höga kolesterolhalten.

Ägg innehåller emellertid också stora mängder olika bioaktiva föreningar som visat sig ha positiv inverkan på kroppens olika funktioner.

Vilka hälsoeffekter ägg har är alltså svårt att bedöma ifall man enbart ser till kolesterolhalten.

Lipidföreningar är förklaringen

Ett forskningsteam vid Östra Finlands universitet har tidigare kommit fram till att risken att insjukna i typ 2-diabetes minskade hos män som åt i genomsnitt ett ägg per dag.

Den nya studien hade som mål att hitta en förklaring till varför ägg motverkar typ 2-diabetes.

Forskare upptäckte särskilda lipidföreningar i blodet på de män som åt allra mest ägg. Samma föreningar fanns också hos män som inte utvecklat typ 2-diabetes.

För att kunna uppnå ännu mer pålitlig information om äggets inverkan på kroppen krävs mer omfattande forskning både på cellnivå och i form av experimentella prov på människan, säger forskare.

Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecular Nutrition and Food Research.

Källor: Yle, Östra Finlands universitet

Diskussion om artikeln