Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aftonbladet: Juniorkronornas vilda festnatt efter kvartsfinalförlusten upprör svenskarna – också förbundskaptenen kritisk: ”Otroligt korkat och ansvarslöst”

Från 2019
Uppdaterad 04.01.2019 10:04.
Sveriges juniorer i Kanada.
Bildtext Sverige hade en tudelad turnering – fenomenalt gruppspel och pannkaka i kvarten.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Juniorkronorna åkte på en tung besvikelse när Schweiz slog ut laget i kvartsfinal i JVM i ishockey. Att en del av de svenska spelarna festade loss på nattklubb några timmar efter förlusten gör inte saken bättre.

En blytung förlust med 0–2 mot Schweiz innebar att Sverige missade semifinal för första gången på åratal i JVM. Det hanterade några av spelarna med hjälp av en vild festnatt i Vancouver.

– Om det stämmer är det otroligt korkat, otroligt ansvarslöst och absolut ingenting vi står för, säger förbundskaptenen Tomas Montén till Aftonbladet, som var först med att berätta om festen.

Så sent som efter sista matchen ska lagledningen ha upprepat reglerna om alkohol på resan.

– Vi gick igenom de grejerna när vi lämnade. Framför allt i läget vi hamnar i nu med en stor besvikelse. Vi gör en otroligt dålig kvartsfinal i ett viktigt läge. Vi är och representerar Sverige på VM och det är inte okej att göra saker som inte handlar om vår verksamhet. Vad man gör på sin fritid när man är över 18 år, det är upp till var och en, men inte när man är med juniorlandslaget på VM, säger Montén.

Tomas Montén är förbundskapten i Sverige.
Bildtext Tomas Montén var naturligtvis besviken.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Också Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tagit ställning till Aftonbladet.

– Några av våra spelare har gått ut på krogen efter färdigspelad turnering, vilket är emot våra regler för spelare i juniorlandslaget. Det är olämpligt och jag är besviken över att våra spelare inte följer bestämmelserna, skriver Larsson i ett mejl.

– I dagsläget avråder vi spelare att lägga upp bilder och filmklipp i sociala medier.

Nolltolerans under hela mästerskapet

Det var på sociala medier som festen uppmärksammades: Svenska medier såg filmmaterial, där spelarna åkte limousine och festade loss, och det ledde till stora rubriker direkt.

– När det gäller alkohol har vi regler för vad spelarna ska hålla sig till när det är landslagsuppdrag. Det är alkoholförbud, säger presschefen Anders Feltenmark enligt Expressen.

Det kan hända att spelarna bestraffas men får man tro Feltenmark är det många steg i processen före eventuella bestraffningar.

– Vi ska göra allt vi kan för att få reda på vad som hänt. Det är steg ett. Och sen när vi vet det får vi titta på vad som är nödvändigt att göra. Man börjar inte med bestraffning, vi börjar med att ta reda på vad som hänt, säger Feltenmark.

– Men reglerna för alkohol är glasklara. Det finns inget utrymme att missförstå.