Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Försämrade bussförbindelser ska ersättas med innovativa lösningar - robotbussar på motorvägen är framtidsvisionen i Östnyland

Från 2019
Förarlös buss i test
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Linus Westerlund

I Lovisa satsar man på innovativa lösningar för att ordna kollektivtrafik för invånarna. Byaskjutsar och hobbybussen är redan verklighet. I framtiden hägrar robotbussar som kan köra längs med motorvägen och förbinda Kotka med Helsingfors.

Försämrad busstrafik får kommunerna i Östnyland och Kymmenedalen att ta till alternativa lösningar.

En ny lösning som redan finns är hobbybussen som börjar köra i Lovisa den 14 januari 2019. Hobbybussen riktar sig i första hand till barn och unga som åker till sina fritidsintressen, men alla får åka med.

Lovisabor ska kunna ta sig till centrum och hobbyer eller annat kvällsprogram under vardagskvällar.

Hobbybussen kör både från Tessjö och Gammelby in till centrum av Lovisa. Resan betalas med mobilapplikationen Kyyti.

Skjuts till byarna i Borgå och Lovisa

Med Kyyti går det också att betala för Byaskjussen. Den nya tjänsten startar i Borgå och Lovisa i mitten av januari och ska förbättra kommunikationen till byarna.

Byaskjussen är en samåkningstjänst, ett slags hybrid mellan taxi och buss.

I Lovisa trafikerar Byaskjussen på området Mickelspiltom, Forsby, Gammelby, vardagar kl 5:15-8:15 och 17-19. I Lovisa kostar alla skjutsar 5 euro.

I Borgå trafikerar Byaskjussen mellan centrumområdet, Kokons idrottshallar och de norra byarna vardagskvällar kl.18- 22. I Borgå kostar skjutsen mellan 3 och fem euro.

Bilens ankomst går att följa i realtid på en karta i applikationen Kyyti.

Självkörande bussar kunde förbinda Kotka, Pyttis och Lovisa med huvudstadsregionen

Lovisa, Pyttis och Kotka hoppas på att förarlösa bussar ska ge regionen ett lyft. Kommunerna har redan börjat föra diskussioner om saken.

I framtiden kunde till exempel en förarlös buss transportera passagerare från Kotka till Helsingfors.

Det finns ingen snabb lösning på problemet med allt sämre bussförbindelser. Men kommunerna anser att det är viktigt att diskutera autonom trafik reda nu.

- Det här löser inte alls det aktuella problemet, men det kan ge fler alternativ för framtiden, säger Esa Sirviö, stadsdirektör i Kotka.

De försämrade kollektivtrafikförbindelserna till huvudstadsregionen har varit ett orosmoment i Kotka eftersom det finns få alternativ. Till exempel går tåg från Kotka till Helsingfors alltid via Kouvola.

Savonlinjas buss på busstationen i Borgå
Bildtext Savonlinja lägger ner många bussturer via Lovisa och Lappträsk.
Bild: Yle/Carmela Walder

Bussbolaget Savonlinja lade ner en tredjedel av alla fjärrlinjeturer vid årsskiftet. Mellan Kotka och Helsingfors innebär det sex avgångar.

Pohjolan liikenne kommer att lägga ner alla fjärrtrafikens snabblinjer i slutet av februari. Idag kör bolaget åtta gånger om dagen från Kotka till Helsingfors och lika många gånger tillbaka.

Företag och forskare är involverade

Lovisa, Pyttis och Kotka har nu planer på ett nytt projekt som ska främja förarlös trafik. Kommunerna har redan besökt trafik- och kommunikatiosminister Anne Berner för att diskutera sina projekt.

För drygt ett år sedan skrev Berner på Twitter att Finland kan bli ledande inom intelligent trafik

- Vi är inte ensamma med våra tankar. Det var en av ministerns viktigaste budskap, säger Pyttis fd. kommundirektör Jouni Eho.

Han berättar att minister Berner uppmanade dem att samla ihop en företag och forskningsinstitut med vars hjälp man kunde föra tanken på förarlösa fordon från teori till praktik.

- Tanken är att skapa ett projekt kring dessa idéer. Först utreder vi vem som kunde vara med. Vi kommer säkert vidare i de tankarna under början av året, säger Kotkas stadsdirektör Sirviö.

Förarlös buss på bostadsmässan 2015.
Bildtext Självkörande robotbuss på bostadsmässan i Vanda 2015.
Bild: Yle/Petter West

Motorvägshastigheter

Förarlösa bussar har redan testats i Finland.

Första gången rörde sig automatiska bussar bland vanlig trafik på Ärtholmen i Helsingfors sommaren 2016
Likadana robotbussar testades ett år tidigare på bostadsmässan i Vanda men då rörde de sig på en rutt sluten från annan trafik.

Och förra sommaren surrade en liknande liten buss i Södervik i Helsingfors. Men de här robotbussarna har varit långsamma. Bussen på Ärtholmen hade bara en hastighet på 10 kilometer i timmen.

Kommunerna i öst vill få mera fart på de förarlösa bussarna.

- Vi kan närma oss saken på ett nytt sätt i och med den nya motorvägen. Vi kunde testa det här på E 18, säger Sirviö.

- Elbilar och självkörande fordon blir vanligare i snabb takt. Autonoma fordon tar steget från serietidningar till den verkliga världen. Jag skulle vara försiktig med att säga något om när det blir verklighet, men redan det att vi vågar börja diskutera saken är fint, säger Eho.

Den senare delen av artikeln baserar sig på Näin käy, kun junia ei kulje ja bussivuoroja karsitaan: E18-moottoritiellä saattaa tulevaisuudessa huristella bussi, jolla ei ole kuskia skriven av Miina Sillanpää.

Yle Areena logo.

Snart kan du åka robotbuss i stan

De förarlösa bussarna provkörs från och med juli.

På andra språk

Diskussion om artikeln