Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals tyska politiker från alla partier utsattes för datastölder - endast högerradikala AfD besparades

Från 2019
Uppdaterad 04.01.2019 13:13.
Tangentbord med lås som tangent.
Bildtext De omfattande datastölderna började redan år 2017 men de avslöjas först nu
Bild: Imilian

Hundratals politiker i Tyskland har utsatts för dataangrepp och stölder av personuppgifter. Okända hackare har avslöjat personuppgifter om politiker från alla partier utom det främlingsfientliga högerpartiet AfD, Alternativ för Tyskland.

Hackarna har bland annat lagt ut politikers kreditkortsnummer samt mobiltelefonnummer, uppger rundradiobolaget ARD.

Bland uppgifterna som har offentliggjorts på ett Twitterkonto, fanns dessutom adresser, privata samtal, personliga brev och kopior av identitetshandlingar.

Hackarna har också avslöjat partiernas interna material, såsom medlemslistor och inre kommunikationer.

Förbundskansler Angela Merkel och president Frank-Walter Steinmeier hörde till de utsatta, men hackarna lyckades inte tränga sig in i regeringens eller förbundskanslerns interna datanät
Bildtext Förbundskansler Angela Merkel och president Frank-Walter Steinmeier hörde till de utsatta

Förbundskansler Angela Merkel och president Frank-Walter Steinmeier hörde till de utsatta, men Merkels medarbetare förnekar att hackarna skulle ha kommit över uppgifter om henne via förbundskanslers kansli.

Även den tyska armén klarade sig undan attackerna, uppger försvarsministeriet.

Tidningen Bild bekräftar att regeringens interna datanät inte har komprometterats och att regeringens cyberbrottsenhet BSI sammankallades till ett krismöte på fredag morgon.

- Vi samlades genast då vi fick vetskap om detta, säger en talesman för BSI.

Linke bekräftar

Ledande politiker från vänsterpartiet Linke bekräftar också att de har utsatts för dataintrång, bland dem Dietmar Bartsch som leder partiets förbundsdagsgrupp.

- Jag kan bekräfta att det har inträffat en incident, säger partiets talesman.

Hackarnas identitet och motiv är fortfarande oklara och polisen kan inte förklara varför AfD inte har utsatts för attacker eller datastölder.

Uppgifterna offentliggjordes i form av en julkalender på ett Twitterkonto med 16 000 följare, som är registrerat i Hambur.

Dataintrången avslöjades på torsdagen, men stulna personuppgifter har läckts ut från samma Twitterkonto ända sedan sommaren år 2017, uppger ARD.

Det högernationalistiska partiet AfD:s kontor i Doebeln i Sachsen utsattes för en bombattack på torsdagen, men ingen kom till skada
Bildtext Det högernationalistiska partiet AfD:s kontor i Doebeln i Sachsen utsattes för en bombattack på torsdagen, men ingen kom till skada
Bild: EPA

AfD:s kontor i Sachsen bombades

Samtidigt har tysk polis gripit tre män som misstänks ha utfört en bombattack mot AfD:s kontor i staden Doebeln i Sachsen i östra Tyskland.

Attacken anses vara politiskt motiverad och avsikten var att åstadkomma personskador, säger polisen.

Sachsen drabbades av högerradikala kravaller och stora motdemonstrationer i höstas, efter knivmordet på en tysk-kubansk man i staden Chemnitz.

Både AfD och Linke har passionerade anhängare i Sachsen där Linke är det näst största partiet i delstatsparlamentet.

Diskussion om artikeln