Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny friluftsled i Ekenäs gör skolvägen kortare

Från 2019
En vintrig bild över en planerad friluftsled i Ekenäs. Nu finns där enbart vass och träd.
Bildtext Friluftsleden planeras från Ormnäs till Jägarbacken. Bilden är tagen vid båtförvaringen vid Skutvägen i Ekenäs.
Bild: Marica Hildén / Yle

En ny friluftsled planeras mellan Ormnäs och Jägarbacken i Ekenäs. Då får bland annat en del elever kortare väg till skolan.

Det var i maj 2018 som fullmäktigeledamoten Jan-Mikael Ekholm (SFP) lämnade in en motion om att staden ska utreda om det går att bygga en friluftsled mellan Ormnäs småbåtshamn och Knipnäs strand.

Ekholm föreslår också att friluftsleden i framtiden kunde förlängas via Estholmen till Ekåsen där Raseborg numera har sitt stadshus.

Tekniska nämnden i Raseborg har nu en parkplan för friluftsleden mellan Ormnäs och Jägarbacken färdig. Den är till påseende ända till den 16 januari.

Raseborgs stads plan för friluftsleden i Ormnäs och Jägarbacken i Ekenäs
Bildtext Du har tid till den 16 januari att kommentera parkplanen för friluftsleden från Ormnäs till Jägarbacken.

Tanken med leden är att förbättra friluftsmöjligheterna, men också att öka säkerheten för de skolelever som tar sig från Gammelboda till skolområdet i Ekenäs centrum. Skolvägen förkortas på samma gång.

I motionen föreslås det att friluftsleden förlängs via Estholmen. Det kräver mera planering, meddelar staden.

Där är strandterrängen mjuk och blöt vilket skulle kräva pontoner eller andra byggkonstruktioner.

Grönområdesplanerare Maria Eriksson tror att staden i vår kommer i gång med röjningsarbetet där friluftsleden ska byggas. Då är den färdig i sommar.

- Vi hoppas att det i framtiden finns en friluftsled från Norra hamnen till Ekåsen. Den här leden är en del av den, säger Eriksson.

Diskussion om artikeln