Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här mycket höjs barnträdgårdslärarnas löner i Nyland – bäst tjänar personalen i Grankulla

Från 2019
Uppdaterad 21.01.2019 10:45.
Ei leikkirahaa-demonstration på Narinken i Helsingfors.
Bildtext Ei leikkirahaa-demonstration i Helsinfors i mars 2018.
Bild: Max Rantakangas

I Nyland har majoriteten av kommunerna höjt barnträdgårdslärarnas löner vid årsskiftet. Det framkommer i en utredning som gjorts av Yle. 16 kommuner höjer nu lönen och åtta övriga kommuner överväger det.

Lönerna har höjts i Esbo, Helsingfors, Ingå, Träskända, Grankulla, Kervo, Kyrkslätt, Lappträsk, Lojo, Mörskom, Karlsberg, Rasborg, Sibbo, Sjundeå, Vanda och Vichtis.

Kommuner som överväger förhöjning av lönerna är Askola, Hangö, Högfors, Lovisa, Nurmijärvi, Borgnäs, Borgå, Pukkila och Tusby.

Den enda kommunen i Nyland som meddelat att man inte höjer lönerna är Hyvinge. Där uppges att lönerna redan höjts i augusti med 26 till 62 euro i månaden.

En karta över Nyland där man kan se vilka kommuner som höjt lönerna för barnträdgårdslärare och vilka som inte gjort det.
Bildtext 16 kommuner höjer barnträdgårdslärarnas löner.
Bild: Yle/ Uutisgrafiikka

- Mig veterligen har man inte gjort några löneförhöjningar i övriga delar av Finland. Det kan ha gjorts i enstaka kommuner men det verkar som om det främst är Nyland som höjer lönerna, säger Paula Koskinen Sandberg från folkrörelsen Lekpengar duger inte (Ei leikkirahaa) som jobbar för högre löner inom småbarnspedagogiken.

Timo Mäki, som är arbetsmarknadsombudsman för Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ, tycker att helhetsbilden ännu är så pass oklar att han inte vill ta ställning till hur Nyland förhåller sig till resten av landet.

Högst lön i Grankulla

Den största löneförhöjningen i Nyland står Grankulla för. Där höjs lönerna med 225 euro i månaden. Lönerna höjs minst i Ingå, som ger en löneförhöjning på blygsamma 10 euro till sina barnträdgårdslärare.

Ingås ingångslön för barnträdgårdslärare var ändå förra året en av de högsta i landskapet. Den låg redan då på 2 540 euro i månaden. Medellönen för barnträdgårdslärare i Ingå, tillägg inkluderat, låg i fjol på 2 699 euro.

I och med Grankullas löneförhöjning vid årsskiftet har man där nu gått om Ingå. I Grankulla erbjuds en ingångslön på 2 634 euro.

Efter löneförhöjningarna varierar ingångslönerna för barnträdgårdslärare i Nyland mellan 2 431 euro och 2 634 euro, alltså med ungefär tvåhundra euro.

Med så här mycket höjer kommunerna barnträdgårdslärarnas löner:

En lista på hur mycket barnträdgårdslärarnas löner har höjts i de olika kommunerna i Nyland.
Bildtext Kommuner som höjt lönerna mest är Grankulla, Esbo, Helsingfors, Lappträsk, Kyrkslätt, Vanda och Vichtis.
Bild: Yle/ Uutisgrafiikka

Löneförhöjningarna har inte kommit som en överraskning

Enligt OAJ:s Timo Mäki har barnträdgårdslärare redan länge upplevt lönerna som låga i jämförelse med de arbetsuppgifter de har och det ansvar de bär.

Mäki berättar att OAJ vid varje kollektivavtalsförhanling har försökt lösa problemet.

- Kommunernas lönesystem förnyades i början av 2000-talet. Då var målet att ta arbetsuppgifterna och ansvaret bättre i beaktande i de uppgiftsrelaterade lönerna. I den bemärkelsen har lönesystemet inte fungerat så bra under dessa år.

Förra våren skrev Yle om att huvudstadsregionens stora kommuner beslutat sinsemellan om att inte höja barnträdgårdslärarnas löner. Chefen för småbarnspedagogiken i Esbo berättade om det för Yle och OAJ kallade situationen för en lönekartell.

Efter en utredning konstaterade OAJ att kommunerna använder gamla lönesystem trots avtal som förutsätter att de ska utvärderas och uppdateras regelbundet.

Barn som leker på daghemmet
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Folkrörelsen Lekpengar duger inte har lyft fram problemet i offentligheten och har även engagerat personer utanför branschen.

- Det är svårt att säga vilken taktik som fungerat bäst men jag tror att det kan ha varit avgörande att medborgarna engagerat sig, säger Koskinen Sandberg.

- Barnens föräldrar och helt vanliga människor, så som jag som forskare, har engagerat sig i frågan. Det handlar alltså inte om att endast personal inom branschen lobbat för högre löner, säger hon.

I huvudstadsregionen råder fortfarande brist på barnträdgårdslärare

Trots löneförhöjningarna finns det ännu för få barnträdgårdslärare i Esbo, Helsingfors och Vanda. I Vanda finns det 51 lediga jobb för barnträdgårdslärare, i Helsingfors 48 och i Esbo 33.

I praktiken öppnas det hela tiden upp nya tjänster eftersom det i nuläget sitter obehörig personal på många av tjänsterna.

I Esbo har var femte anställd inom småbarnspedagogiken ingen barnträdgårdslärarutbildning. I Helsingfors och Vanda är läget ännu värre.

- Det finns för tillfället ett underskott på ungefär 23 procent av den mängd anställda som skulle behövas. Uppgifterna sköts nu av vikarier och inhoppare. Vi följer med rekryteringsläget aktivt och försöker hitta en lösning, säger Satu Järvenkallas, som är chef för den finskspråkiga småbarnspedagogiken i Helsingfors.

Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Bild: Linus Hoffman / Yle

”Jag har övervägt att byta bransch”

Karoliina Veikkonen från Kervo tackar kommunerna för löneförhöjningarna.

- I Kervo har lönerna höjts måttligt. Förhöjningarna var en reaktion på dem som gjordes av Vanda stad. I Tusby har lönerna länge varit bättre och det märks i att de har lättare att rekrytera ny personal, säger Veikkonen.

Veikkonen har räknat ut att över hälften av nettolönen går åt till boende i huvudstadsregionen.

- Varje euro får räknas noga, säger hon.

Hon har även övervägt att byta bransch.

- Barnträdgårdslärarnas lönesituation är rent ut sagt skamlig då man tar i beaktande hur länge det tar att utbilda sig och vad arbetsuppgifterna är. Jag har övervägt att flytta och att byta bransch för att få bättre lön. Det är ändå inte möjligt för mig på grund av mitt sociala stödnätverk.

Folkrörelsen Lekpengar duger inte ska enligt Koskinen Sandberg vara aktiv i år igen. Målet är att påverka lönenivåerna i Nyland men även i resten av landet.

- Vi är glada över löneförhöjningarna i Nyland, men i övriga delar av landet har det inte skett så många förhöjningar. Lönenivåerna är fortsättningsvis låga och de förhöjningar som gjorts är anspråkslösa. Mer behövs, avslutar Koskinen Sandberg.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Yle Kysyi: Päiväkotien opettajat nauttivat selvästi isompaa liksaa kuin ennen - silti palkka on "suorastaan häpeällinen", sanoo alanvaihtoa pohtinut Karoliina Veikkonen " skriven av Saara Hirvonen.

Artikeln korrigerad 21.1.2019 klockan 10:43: Både i texten och grafiken har informationen för Nurmijärvi uppdaterats. Tidigare stod det i artikeln att Nurmijärvi hade beslutat att höja lönerna med 70-80 euro. Men staden har ännu inte beslutat att höja lönerna, även om det finns planer på det.

Diskussion om artikeln