Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Prisbelönta författaren Sara Stridsberg festtalare på Svenska litteratursällskapets årshögtid – “En av de mest framstående författarna på svenska just nu”

Från 2019
Uppdaterad 05.02.2019 08:08.
Bild på författaren Sara Stridsberg.
Bildtext Svenska författaren och dramatikern Sara Stridsberg är festtalare på Svenska litteratursällskaps årshögtid i februari.
Bild: Irmelie Krekin

Den svenska författaren Sara Stridsberg håller festtalet på Svenska litteratursällskapets årshögtid som ordnas i Helsingfors den 5 februari.

På Runebergsdagen firar Svenska litteratursällskapet traditionsenligt sin årshögtid då sällskapet delar ut en mängd litterära pris.

– Det är den finlandssvenska litteraturens högtidsdag där litteraturen står i blickfånget. Man kan säga att vår verksamhet kulminerar i den här årshögtiden. Det är årets höjdpunkt, säger SLS kanslichef Jonas Lång.

Varje år är det en forskare, kulturpersonlighet eller författare som bjuds in för att hålla festtalet på evenemanget.

I år föll valet på den prisbelönta svenska författaren och dramatikern Sara Stridsberg som bland annat skrivit romanerna “Drömfakulteten” (2006) och “Beckomberga – ode till min familj” (2014). I höstas gav hon ut romanen “Kärlekens Antarktis” som är skriven ur en brutalt mördad kvinnas perspektiv.

– Vi tyckte att Sara Stridsberg var ett lätt val eftersom hon är en av de mest framstående författarna på svenska just nu, säger Lång.

Stridsberg har tidigare också suttit på stol 13 i Svenska Akademien, ett uppdrag hon valde att lämna förra våren till följd av den kris som skakat om institutionen.

Vi tyckte att Sara Stridsberg var ett lätt val eftersom hon är en av de mest framstående författarna på svenska just nu

säger Jonas Lång, kanslichef på SLS

Prisregn över finlandssvenska kulturfältet

Under Svenska litteratursällskapets årshögtid delas priser värda totalt cirka 300 000 euro ut varav det främsta är Karl Emil Tollanders pris på 40 000 euro. I fjol gavs priset till Kjell Westö.

– Det är vårt finaste pris. Det ges förutom för en bok också för en författares livsverk, säger Lång.

kjell westö
Bildtext I fjol gavs det Tollanderska priset till författaren Kjell Westö.
Bild: Marica Rosengard

Största delen av priserna som delas ut under evenemanget går till skönlitterära och facklitterära verk eller forskning. Men det delas också ut priser för musik och bildkonst.

Evenemanget hålls i Helsingfors universitets solennitetssal där festen ordnats nästan varje år sedan 1886. I programmet ingår även musikinslag av Avanti!-kvartetten med Kari Kriikku, jazzsångerskan Anni Elif samt dj El Bunu.

Festen sänds direkt på Yle Arenan, där man även kan se den efteråt.

Diskussion om artikeln