Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vetenskapligt bevisat: Inkompetenta personer överskattar sig själva

Från 2019
Uppdaterad 06.01.2019 20:57.
Man visar två tummar upp.
Bildtext Dunning-Kruger-effekten är ett psykologiskt fenomen som innebär att personer som är inkompetenta inte ser sin egen inkompetens och agerar där efter.
Bild: Mostphotos/ Giulio Fornasar

Har du funderat på varför korkade personer inte inser att de är korkade eller inkompetenta? Har du själv överskattat din förmåga eller kompetens? Det här fenomenet är faktiskt ett etablerat vetenskapligt fenomen och kallas för Dunning-Kruger-effekten.

Dunning-Kruger-effekten kan också vara en av förklaringarna till hur det kan komma sig att Donald Trump kunde bli USA:s president.

Eventuellt kan det även delvis förklara andra till synes förvirrande händelser som exempelvis brexit.

Dunning-Kruger-effekten är alltså ett psykologiskt fenomen som innebär att personer som är inkompetenta inte ser sin egen inkompetens och agerar därefter.

Begreppet etablerades av forskarna David Dunning och Justin Kruger vid Cornell University i USA.

Dunning-Kruger-effekten kan beskrivas som en förvrängning av tankar där en del personer tror sig vara mer intelligenta än de i själva verket är.

Riskfyllda talangtävlingar

Ett bra och målande exempel på Dunning-Kruger-effekten är tv-programmet Idol.

Under castingskedet i början av säsongen brukar man se personer som är uppenbart dåliga på att sjunga men som ändå väljer att ställa sig i nationell tv och bara köra på.

- Idol är ett tydligt exempel där folk som inte är så bra på något inte inser det själva.

Det säger Björn Hedensjö, psykolog och författare.

Och ofta är de i ens omgivning medbrottslingar.

- Den här personen har ju säkert frågat hur man tycker att det låter och då har man sagt att det låter bra trots att det inte gör det.

Hedensjö menar att vi gör det eftersom vi till vardags är väldigt snälla med de i vår omgivning.

- Vi vill ha en friktionsfri tillvaro och det är ganska sällan som vi faktiskt är brutalt ärliga även om det kanske ibland vore det mest barmhärtiga.

Björn Hedensjö
Bildtext Björn Hedensjö är psykolog och författare. Han säger att alla kan drabbas av Dunning-Kruger-effekten, men om man saknar självinsikt kan det blir problematiskt på många sätt.

Vetenskapligt verifierat

Forskarna Dunning och Kruger gjorde många tester, studier och experiment som visade att den här effekten är verklig.

Bland de första testerna ingick en rad experiment där deltagarna utsattes för olika kunskapstest inom exempelvis logik och grammatik.

- Då kunde man notera att den tio procent som klarade sig sämst i testet, i genomsnitt trodde att de hörde till den bästa tredjedelen.

Till följd av resultaten kunde man dra slutsatsen att den här effekten verkligen existerar och att de som presterar sämst ofta tror att de hör till den grupp som är bäst.

- Det handlar om att man saknar kunskap och att man helt enkelt inte har förmågan att se att man själv saknar den kunskapen.

I studierna kunde man även se en motsatt effekt: de som kunde och visste mer, var också mer självkritiska eftersom de hade tillräckligt med kunskap för att se sina egna kunskapsluckor.

Man har helt enkelt inte förmågan att se att man saknar kunskap

Alla kan någon gång drabbas av Dunning-Kruger-effekten, fenomenet är allmänmänskligt.

Hedensjö tar sig själv som exempel.

- Jag vet till exempel ingenting om hur man använder en motorsåg. Men jag köpte ändå en och skulle såga ner ett träd på vår sommarstuga.

Det höll på att sluta väldigt illa eftersom trädet nästan föll över honom - han klarade sig med blotta förskräckelsen.

Ett typiskt exempel där man tänker att man är kompetent och kan, menar Hedensjö.

- Jag är inte duktig på att hantera en motorsåg, helt uppenbart.

Skillnad på att överskatta sig själv ibland versus alltid

De flesta av oss går som sagt över gränsen ibland och överskattar den egna förmågan.

Det hör även till att vi som människor försöker och misslyckas och på så sätt lär oss.

- Man skall och bör ge sig ut ur sin komfortzon och testa på saker, man skall tillåta sig att misslyckas.

Men det finns vissa personlighetstyper som är typiska Dunning-Kruger-karaktärer och det är inte riktigt samma sak som att ibland överskatta sig själv.

- De flesta som jobbat på exempelvis kontor brukar kunna identifiera att det finns någon lite uppblåst person där som tror att hen kan allt och detta är även något som är uppenbart för alla andra.

Hur kan man då upplysa personen i fråga om detta på ett vänligt sätt?

- Jag tror att det faktiskt kan vara schysst att vara helt ärlig mot den här personen.

Hedensjö menar att istället för att stryka personen medhårs borde man faktiskt säga till när det finns utrymme för förbättring.

Annars kommer den här personen även i andra sammanhang göra samma misstag och eventuellt göra bort sig, vilket hen säkerligen inte vill.

- Man kan försöka vara en bra kompis och kollega och vara ärlig och uppriktig.

Två flickor sitter och samtalar
Bildtext Ibland kan det bästa vara att vara brutalt ärlig. "Jag tycker inte du skall söka till Idol, du sjunger inte så bra. Men du är bra på andra saker!". Det är många gånger skonsammare att säga sanningen än att låta personen i fråga leva med falska förhoppningar.
Bild: YLE

Män tror att de vet och kan

Att killgissa eller mansplaina kan sägas vara en variant av Dunning-Kruger-effekten.

Män tenderar nämligen att överskatta sin förmåga och kompetens i betydligt större utsträckning än kvinnor.

En brittisk studie visade exempelvis att bland ett antal arbetstagare tvivlade ungefär hälften av kvinnorna på sin kompetens medan under en tredjedel av männen kände tvivel.

Enligt en amerikansk undersökning tar män initiativ till löneförhandling tre till fyra gånger mer än vad kvinnorna gör.

- Att ta initiativ till löneförhandling innebär en skillnad på hundratusentals euro över en hel karriär. Att ta steget till löneförhandling har män mycket lättare för.

I en annan undersökning gjord av företaget Hewlett-Packard frågade man sina anställda hur stor del av kvalifikationerna de ansåg att de borde uppfylla för att söka ett nytt jobb internt.

De kvinnliga anställda ansåg att de borde uppfylla hundra procent av de kvalifikationer som tillfrågades i jobbannonsen, medan männen nöjde sig med att uppfylla dryga hälften av kraven.

Varför finns det så stora skillnader?

- Man kan ju tänka sig att det har att göra med uppfostran och synen på hur män versus kvinnor skall vara. Män är uppfostrade att ta för sig mer.

Tittar man på gruppnivå kan man då säga att kvinnorna har ett "tvärtom"-problem, det vill säga att de i sin tur ofta har ett underskott på Dunning-Kruger-effekten.

Lider DU av Dunning-Kruger-effekten?

Med andra ord tenderar de personer som ligger i topp att underskatta sig själva gentemot den övriga befolkningen.

Finns det någon testfråga man kan ställa sig själv för att kolla att man inte lider av Dunning-Kruger-effekten?

- David Dunning har själv sagt att han brukar titta fem tio år tillbaka. Om man då skäms lite grann och blir generad över den personen, då är det bra och sunt.

Det här visar nämligen i så fall att man har en förmåga att utvärdera sig själv och inte fastnat i en bild av sin egen eviga förträfflighet.

Jag tror att det faktiskt kan vara schysst att vara helt ärlig mot den här personen

Hedensjö poängterar att det alltså finns situationer då det är bra att tänja på gränser och testa fast man inte kan.

Det är då det blir ett ständigt pågående beteende som det bli problematiskt.

Enligt forskarna Dunning och Kruger saknar den inkompetenta det som kallas metakognition, alltså medvetenhet om eller förståelse av den kunskap man har.

Det är en egenskap som går ut på att tänka på och analysera sina egna tankar, vilket vissa alltså så gott som saknar.

Med andra ord: inkompetenta människor inte bara tar dåliga beslut, deras inkompetens förhindrar dem även från att inse att beslutet är dåligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln