Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA klart för final – ryska kaptenen skämde ut sig efter svidande förlust

Från 2019
Quinn Hughes och hans USA är klart för final i JVM.
Bildtext Quinn Hughes och hans USA är klart för final i JVM.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Rysslands guldtorka fortsätter i JVM i ishockey. Däremot har USA säkrat medalj för fjärde året i rad. Efter den amerikanska 2–1-segern i semifinalen i Vancouver var det stora samtalsämnet den ryske kaptenen Klim Kostins reaktion efter slutsignalen.

Fjolårets turnering i Buffalo slutade med att svenska spelare visade massivt missnöje efter finalen mot Kanada och slet av sig sina silvermedaljer under prisceremonin, Lias Andersson slängde till och med upp sin silverpeng på läktarplats.

Det internationella ishockeyförbundet IIHF gillade inte vad de såg och stängde av de skyldiga svenskarna.

Något liknande bjöd Rysslands kapten Klim Kostin på efter att hans lag förlorat semifinalen mot USA med 1–2. En otröstlig Kostin grät hejdlöst och när han efter match fick pris som en av lagets tre bästa spelare i turneringen slängde han demonstrativt iväg sin hjälm och var högst ovillig att ställa upp på fotograferingen som följde.

När åskådarna i Vancouver som under matchen varit på Rysslands sida buade ut Kostin för hans uppträdande fångade tv-kamerorna in hur han ilsket skrek ”Fuck you” åt publiken.

Primeau bäst på plan

Att förlusten sved är enkelt att förstå. Efter fem raka övertygande segrar fick USA stopp på turneringens enda obesegrade lag. Ryssland misslyckades än en gång med att vinna guld i JVM, på de 16 senaste försöken har Ryssland bara tagit en slutseger.

Semifinalens stora hjälte var USA:s målvakt Cayden Primeau som med sin pappa Keith på läktarplats var bäst på plan. Keith Primeau är en tidigare NHL-forward som vunnit VM-guld med Kanada, nu såg sonen med sina 34 räddningar till att USA tog sig till final.

Framåt gjorde Oliver Wahlstrom och Sasha Chmelevksi målen, den senare framspelad av upphajpade 17-åringen Jack Hughes som dragits med skadeproblem under JVM men nu verkar vara i gott slag.

Rysslands reducering sattes in av Grigori Denisenko med matchen drygs halvvägs, men fler mål än så blev det inte, och USA säkrade medalj i JVM för fjärde året i rad. De tre senaste åren har bjudit på brons, guld och brons, och amerikanerna siktar nu på att på nytt vinna sin sista match i turneringen.

Ryssland–USA 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

14.29 0-1 Wahlstrom (Cockerill, Samberg)
24.20 0-2 Chmelevski (J. Hughes, Anderson) pp
33.36 1-2 Denisenko

Diskussion om artikeln