Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonens superstart satte Schweiz på plats – VM-final nästa efter fyra mål på sju minuter

Från 2019
Uppdaterad 05.01.2019 07:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Juniorlejonen fixade målfest mot Schweiz – började med blixtstart - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var den perfekta semifinalinsatsen. Juniorlejonen avgjorde direkt med fyra blixtsnabba mål och kunde lugnt och behärskat utan att slita på krafterna glida till final. Efter 6–1 mot Schweiz finns alla förutsättningar för en ny finländsk stormatch i guldduellen mot USA.

Hur kunde Sverige misslyckas med att i kvartsfinalen göra mål mot detta schweiziska lag?

Där frågan som hockeyvärlden ställer sig efter den finländska rivstarten i semifinalen mot Schweiz. För någon ny skräll var aldrig aktuell.

Det var kattens lek med råttan. Storebror mot lillebror. Kort sagt: Klasskillnad.

Direkt från första nedsläpp var Finland numret större och efter bara 40 sekunders spel gjorde Jesse Ylönen 1–0. Sen följde finländska mål varannan minut och sju minuter senare var siffrorna redan 4–0 efter två mål av Aarne Talvitie och ett av Henri Jokiharju.

7.43 på matchuret. Och game over.

– Vi har en väldigt bra laganda. Vi pumpade våra däck fulla genast efter kvartsfinalsegern, gjorde en bra träning i morse och så fick vi ut allt på plan, lyder backen Henri Jokiharjus förklaring till succéstarten.

– Vi var väldigt väl förberedda. Vi spelade rätlinjigt och körde på mål. Sen spelade pojkarna väldigt moget, vi gav inte Schweiz någon chans, sammanfattar tränaren Jussi Ahokas.

Juniorlejonen jublar efter Jesse Ylönens tidiga ledningsmål mot Schweiz. Till slut blev det finländsk seger med 6-1.
Bildtext Finland firar ett av sex mål.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

"Bra spelare som vågar göra saker"

En schweizisk reducering i slutet på första perioden av JVM:s målkung Philipp Kurashev räckte inte för att skaka om det finländska tåget som rusade mot final. I andra perioden gjorde Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari varsitt mål och schweizarna var definitivt knäckta.

Med 6–1 inför slutperioden kunde Finland bevaka sin ledning, lätta på gasen och spara på krafterna inför finalen där USA väntar efter att amerikanerna i sin semifinal slagit Ryssland med 2–1.

– I morgon gäller det att få ut det allra bästa. Jag tycker att vi har hittat vårt sätt att spela, vårt spel har utvecklats hela tiden. Vi har ett gott självförtroende, bra spelare och vågar göra saker. Nu gäller det att förbättra ännu ett snäpp i finalen, säger Ahokas till Yle.

Finlands förstakedja med Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari kom i gång med besked mot Schweiz.
Bildtext Finlands förstakedja med Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari kom i gång med besked mot Schweiz.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Det mest glädjande med den finländska semifinalsegern var att första kedjans spel äntligen föll på plats.

Tvåmålsskytten Aarne Talvitie har varit bra hela turneringen, men det här var den i särklass bästa insatsen i VM av Aleksi Heponiemi som noterades för 1+3 och centern Rasmus Kupari som stod för 1+2 mot Schweiz.

– Det kändes roligt att spela. Vi rörde oss bra och vår kedja fick utdelning. Och visst känns det bra när målkranen öppnats, säger Kupari till Yle efter sitt första mål i turneringen.

"Spelet framför burarna avgör"

Finland är redo för finalen. USA vann över finländarna i gruppspelet med 4–1 men Juniorlejonen har revansch i sikte och vet vad som måste ändras jämfört med förlusten på nyårsdagen.

– Vi vet att vi kan slå vem som helst med vårt spel, men vi måste hålla oss till vår spelstil bättre. Spelet framför målburarna avgör, där gäller det att vara stark. Vi måste slå in returerna och rensa framför eget mål, säger Rasmus Kupari.

– Det handlar om arbetsmoral. I förlustmatcherna jobbade vi inte tillräckligt. Nu arbetar vi alla för varann, säger Henri Jokiharju.

Finland–Schweiz 6–1 (4–1, 2–0, 0–0)

0.40 1–0 Jesse Ylönen (Santeri Virtanen)
2.55 2–0 Aarne Talvitie (Rasmus Kupari, Urho Vaakanainen)
5.53 3–0 Talvitie (Kupari, Aleksi Heponiemi)
7.43 4–0 Henri Jokiharju (Heponiemi, Valtteri Puustinen) pp
16.40 4–1 Philipp Kurashev (Sven Leuenberger) pp
27.56 5–1 Heponiemi (Eeli Tolvanen, Anton Lundell)
34.57 6–1 Kupari (Kaapo Kakko, Heponiemi) pp

Quinn Hughes och hans USA är klart för final i JVM.

USA klart för final – ryska kaptenen skämde ut sig efter svidande förlust

Rysslands guldtorka längre, USA fixade fjärde raka medaljen.

Diskussion om artikeln