Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inte bara en seger utan också en förkrossande överlägsen sådan – det gjorde experten lyrisk: ”Sättet segern kom på är det viktigaste”

Från 2019
Uppdaterad 05.01.2019 13:33.
Finland firar seger över Schweiz.
Bildtext Final nästa.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Finland gjorde processen kort med Schweiz och tågade bestämt vidare till JVM-final i ishockey. Att Juniorlejonen avgjorde så tidigt tyckte många var imponerande.

– Förväntningarna var höga före turneringen för Finland hade fått ihop ett bra lag. På grund av förlusterna mot de svårare lagen i gruppspelsskedet sjönk förväntningarna ändå. Och efter Kanada-segern vände det igen, säger Yle Urheilus expert Juha Juujärvi direkt efter att Finland slagit ut Schweiz i semifinal.

Storsegern fick finska hockeyfolket att tänka på, eller åtminstone drömma om, guld ett dygn i förväg. Ett guld som skulle innebära det tredje sedan 2014.

– Den här segern baserade sig på Finlands spelsystem som har försnabbats hela tiden. Trots all kontroll som eftersträvas försöker laget ändå spela snabbt. I dag var det bra kvalitet på passningarna, de kom naturligt och laget hade en bra rytm, säger Juujärvi, som inte sticker under stol med att Finland imponerade:

– Vi förväntade oss en seger i den här matchen. En sådan fick vi, men sättet den kom på är det viktigaste. För första gången är Finland i final i liten rink.

Måste fortsätta dominera framför målet

Om Finland tydligt kunde visa vem som var herre på täppan mot Schweiz blir det svårare mot USA, som redan slog Juniorlejonen med 4–1 i turneringen.

– Finalen kommer att bli ganska jämn. Bägge lagen har ett vinnande spelsystem, Finland spelar kanske lite mer offensivt än USA, säger Juujärvi.

I semifinalen var Finland verkligen starkt framför mål och det måste laget vara också i nästa match.

– Skillnaderna finns i små detaljer. I dag tog Finland stora steg framåt i spelet framför mål.

Yle Urheilus panel sammanfattade semifinalen i tv-studion, se videoklippet och artikeln här.

Diskussion om artikeln