Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Talvitie väckte förstakedjan – nu ser kaptenen fram emot juniorkarriärens klimax: ”Blir inte bättre än så här”

Från 2019
Uppdaterad 05.01.2019 12:52.
Aarne Talvitie talar med domaren.
Bildtext Talvitie talar med domaren under JVM i Kanada.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Lagkaptenen som skulle hålla till i den tredje kedjan kom att sätta fart på Rasmus Kupari och Aleksi Heponiemi i första i stället. Och nu ska Aarne Talvitie leda Juniorlejonen i en sista drabbning om JVM-guld i ishockey.

Att han själv har skrapat ihop sju poäng ser han inte som en stor bedrift, Aarne Talvitie.

– Jag kan inte säga hur viktig jag är för kedjan, men med skickliga killar har jag fått spela, säger Talvitie, Juniorlejonens lagkapten.

Talvitie är bästa målskytt (fyra mål) i den finska truppen så här långt. Mot Schweiz gjorde han både 2–0 och 3–0 – viktiga mål när Finland gav motståndarna en kalldusch direkt.

– Det talas alltid om poäng även om de inte berättar hela sanningen. Men visst är det målen som avgör matcherna och det är roligt att göra sådana. Före turneringen trodde jag helt ärligt inte att jag skulle lyckas så här bra individuellt, säger Talvitie som fått sin hockeyfostran i Blues.

– Jag visste att jag skulle få speltid och vara kapten men nu verkar det verkligen som om alla pusselbitar skulle ha fallit på plats. Jag måste vara tacksam för det.

Kapten sedan länge

Talvitie har fått öva ledarskap i flera år. När han spelade som C-junior fick han för första gången vara lagets kapten i Blues. Dessutom fick han liknande ansvar på landslagsnivå.

– När jag för första gången fick kaptenstecknet på bröstet i landslaget började jag känna av hur jag måste agera för att vara kapten, säger Talvitie.

Aarne Talvitie spelar ishockey.
Bildtext Talvitie var glödhet i matchen mot Schweiz.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Det gäller att höras på isen – på gott och ont.

– Jag försöker kommunicera mycket. Det blir förstås mindre av det om jag inte spelar bra eller är väldigt trött, men jag försöker uppmuntra lagkamraterna. Eller säga till hårdare om det behövs. Inte börjar jag dränka någon i skit men om spelet inte flyter säger jag till, menar Talvitie, som representerar universitetet Penn State i USA den här säsongen.

– Som kapten måste jag göra allt så bra jag kan själv.

Grande finale

Finalmatchen mot USA innebär slutet på en lång karriär i juniorlandslagen. Slutet kan bli sagolikt om allt går rätt.

– Inte blir det bättre än så här. Jag har varit i U18- och U20-final nu. Det är obeskrivligt fint att få spela, jag kunde inte ha bett om ett finare slut på juniorkarriären, säger Talvitie.

– I U18-finalen förlorade vi mot USA så det finns en del killar som är revanschsugna här.

Artikeln baserar sig långt på Yle Urheilus Tommi Seppäläs intervju med Talvitie.

Diskussion om artikeln