Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se VM-finalen live: Här är fem samtalsämnen inför Juniorlejonens guldthriller

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey, final USA - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland och USA har tillsammans vunnit fyra av de sex senaste VM-gulden i ishockey. I natt möts juniorhockeyns nuvarande dominanter i final. Spelet i numerärt överläge talar för USA i en match där Juniorlejonen jagar dubbel revansch.

USA–Finland

Final i junior-VM i ishockey, Vancouver, Kanada.
Start klockan 3 natten till söndag den 6 januari.
Matchen direktsänds i TV2 och på Yles Arena med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

USA har vunnit guld 2010, 2013 och 2017, och har säkrat medalj för fjärde året i rad. Finland gör sin tredje final på sex år och hoppas upprepa guldbedriften från 2014 och 2016.

Allt är upplagt för en riktig höjdare när pucken åker i isen i Vancouver. Samtalsämnen saknas inte inför nedsläpp. Här fem av dem.

1. JVM:s powerplaysvit talar starkt för USA

Det finns givetvis mängder med statistik att gräva ner sig i inför en VM-final som denna, men en notering är speciellt intressant och talande. De fyra senaste JVM-turneringarna har laget som statistiskt haft det bästa powerplayspelet också vunnit guld. Kanada 2015, Finland 2016, USA 2017 och Kanada 2018, fyra vinnare som också var vassast i numerärt överläge.

Håller trenden i sig blir det USA:s nationalsång som avslutar årets turnering. USA har VM:s bästa powerplay, med en utdelning på 32 procent. Trots två mål i numerärt överläge mot Schweiz är Finland bara åtta av tio lag med 18 procent.

USA är dessutom turneringens bästa lag i numerärt underläge, en statistik där Finland är sjua. Och laget med bäst boxplay blev världsmästare 2013 (USA) och 2014 (Finland). Skulle Juniorlejonen ta hem finalen i natt blir det första gången på sju turneringar som ett lag tar guld utan att glänsa i specialsituationerna i turneringen som helhet.

2. Finland söker revansch, mest för finalen 2017

Visst, lagen möttes tidigare i veckan också då det blev amerikansk seger med 4–1. Men förlusten som det finländska laget verkligen vill ha revansch för kom i finalen i U18-VM som spelades i Slovakien i april 2017.

Också då möttes USA och Finland i guldmatchen, och Lejonen föll med 2–4. Inte mindre än elva av spelarna i den nuvarande finländska truppen var med om den svidande förlusten, och hela nio av USA:s världsmästare då är med också nu.

Finländare deppar efter finalförlusten i U18-VM för snart två år sedan.
Bildtext Finländare deppar efter finalförlusten i U18-VM för snart två år sedan.
Bild: All Over Press

Joel Farabee som nu håller till i USA:s förstakedja avgjorde då med två mål. Finländsk målvakt var Ukko-Pekka Luukkonen och backen Urho Vaakanainen fastställde slutsiffrorna.

3. Gäller ”första målet vinner”? Avgör starten allt?

När Finland blev världsmästare för tre år sedan var lagets varumärke att vända underlägen. Finland låg under i sex matcher på raken, och de två sista gruppspelsmatcherna, kvartsfinalen, semifinalen och finalen följde alla samma mönster: Finland hamnade i underläge men reste sig ändå till seger.

Årets turnering följer inte samma mönster. Finland vände mot Kanada men i de övriga matcherna har laget som gjort första målet vunnit mötena som Juniorlejonen varit inblandade i. Samma sak gäller USA: efter en vändning i första omgången mot Slovakien har resten av matcherna till slut vunnits av laget som gjort 1–0.

Också i turneringen som helhet är statistiken förvånansvärt klar i denna upplaga. Vändningarna är lätträknade, och av 28 matcher har laget som gjort första målet vunnit 23.

4. Cates fula tackling bäddar för heta känslor

Finalen kan gott bli en het historia, eftersom det finns lite ont blod mellan lagen efter gruppspelsmatchen. Kampen om poängen var avgjord sedan länge då amerikanska anfallaren Noah Cates i mittzon helt onödigt försökte träffa Eeli Tolvanen med en ful armbågstackling mot huvudet.

Eeli Tolvanen var på väg att bli däckad i den senaste matchen mot USA.
Bildtext Eeli Tolvanen var nära att bli däckad senast Finland mötte USA.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Cates missade, men hade han träffat kunde den finländska stjärnan ha skadat sig illa. ”Han försökte, men lyckades inte. Jag lever ännu”, sa Tolvanen lugnt, men lita på att Juniorlejonen är medvetna om situationen och kommer att reagera extra starkt om någon USA-spelare försöker sig på nåt liknande.

5. Ni är väl redo för sudden death? Som vanligt

Finländska hockeyvänner som kan sin historia vet att efter att JVM började avgöras med en final har Juniorlejonen vunnit tre VM-guld. Samtliga segrar har kommit efter förlängning.

De mest hängivna minns kanske till och med tiderna för målen. För tre år sedan slog Kasperi Kapanen till redan efter 1.33 och Juniorlejonen vann över Ryssland med 4–3. 2014 avgjorde Rasmus Ristolainen 9.42 in i förlängningen då Finland slog Sverige med 3–2. Och 1998 tog det 13.41 innan Niklas Hagman sänkte Ryssland med sitt 2–1-mål.

Enda gången som Finland spelat i en JVM-final utan att matchen gått till förlängning blev det förlust, 1–2 mot Tjeckien 2001.

USA har i sin tur vunnit två av sina tre senaste guld efter matcher som stått oavgjort efter 60 minuter. 2010 vann USA över Kanada med 6–5, John Carlson segerskytt vid tiden 64.31. Och för två år sedan räckte inte ens sudden death, USA blev då mästare efter straffseger mot Kanada, 4–4 vid full tid.

Väldigt mycket talar för en thriller också i kväll. Bara att bänka sig.

Diskussion om artikeln