Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals demonstrerade mot "slavlagen" i Budapest

Från 2019
En demonstrant står svept i Ungerns flagga i Budapest.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera tusen demonstranter drog ut på Budapests gator på lördagen för att demonstrera mot regeringen Orbans nya arbetslag. Lagen ger arbetsgivare rätt att kräva upp till 400 timmar övertid av en anställd per år.

Dagens demonstrationer nådde inte upp till arrangörernas förväntningar. Sedan den omstridda arbetslagen klubbades igenom i parlamentet i mitten av december har oppositionspartier, fackorganisationer och medborgarorganisationer ordnat de största demonstrationerna på ett år mot den.

Den största demonstrationen samlade kring 15 000 människor den 16 december men i dag deltog åtminstone 6000 personer, och enligt somliga uppskattningar över 10 000.

Demonstranter i Budapest.
Bild: Marton Monus/EPA-EFE

Den nya arbetslagen, som höjt antalet övertidstimmar en arbetsgivare kan kräva av en arbetstagare från 250 till 400 per år, har fått den annars splittrade oppositionen att kämpa får en gemensam sak, mot lagen de kallar "slavlagen".

Fackorganisationerna har också meddelat att de planerar en generalstrejk den 19 januari.

Premiärminister Viktor Orbans regering motiverade lagändringen i december med att den krävdes på grund av bristen på arbetskraft.

Orbans parti Fidesz vann stort i parlamentsvalet förra året, med en starkt invandringskritisk valkampanj.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln