Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utbuat Ryssland tystade publiken och vann brons – snabbt slut på schweiziska skrällar

Från 2019
Rysslands målvakt Pjotr Kotjetkov stod för en strålande insats då laget slog Schweiz i JVM:s bronsmatch.
Bildtext Rysslands målvakt Pjotr Kotjetkov stod för en strålande insats då laget slog Schweiz i JVM:s bronsmatch.
Bild: All Over Press

VM-publiken i Vancouver hade fått ett horn i sidan till det ryska laget och framför allt kaptenen Klim Kostin. Men buropen rubbade inte Ryssland på väg mot ännu en VM-medalj. Schweiz besegrades i bronsmatchen med 5–2.

De kanandensiska åskådarna hade inte glömt Klim Kostins uppträdande efter semifinalförlusten mot USA, då den ryska kaptenen visade prov då dåligt humör och bland annat ropade ”Fuck you” åt publiken.

Varje gång Kostin rörde pucken i bronsmatchen mot Schweiz möttes han av burop, och från läktarplats hade det schweiziska laget ett massivt stöd.

Men det blev Kostin som fick det sista ordet. Kaptenen avslutade turneringen med att lyfta pokalen för tredje pris mot arenans tak efter en match där han också själv blev målskytt. Ett segermål han firade genom att demonstrativt sätta fingrarna i öronen.

Kostin var ändå inte den största ryska bronshjälten. Den titeln delas mellan yttern Kirill Slepets och målvakten Pjotr Kotjetkov.

Slepets blev tremålsskytt

Slepets gjorde ett hattrick i bronsmatchen när han öppnade målskyttet, fortsatte med att genom en mäktig soloprestation föra upp Ryssland i 4–2-ledning och avslutade med att fastställa slutsiffrorna i tom bur.

Kotjetkov var i sin tur strålande mellan stolparna och stod för 34 räddningar, många av dem verkliga fantomparader.

Schweiz svarade precis som i semifinalen mot Finland för en riktigt dålig start, men laget vaknade till och bjöd upp till kamp om bronset. En strid som ändå avslutades med en förlust.

Fyran förlorade fem av sju matcher

Schweizarna misslyckades med att ta landets andra medalj på JVM-nivå och slutade fyra efter en turnering där laget förlorade fem av sina sju matcher.

Storkrällen mot Sverige i kvartsfinal följdes aldrig upp med någon ny överraskning.

För Ryssland var medaljen lagets åttonde på de nio senaste turneringarna.

Och ryska juniorspelare och bronsmatcher är en sällsynt lyckad kombination. Det här var Rysslands åttonde match om tredje pris i JVM, och saldot är hundraprocentigt. 5–2-segern över Schweiz var den åttonde bronsmatchen som landet vann.

Ryssland–Schweiz 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)

4.25 1–0 Slepets (Morozov, Morozov)
13.44 2–0 Sjasjkov (Podkolzin)
24.54 2–1 Nussbaumer (Sigrist, Le Coultre)
32.53 3–1 Kostin (Denisenko, Romanov)
35.36 3–2 Brüschweiler (Sigrist, Gross)
46.33 4–2 Slepets
57.59 5–2 Slepets (Galimov, Kotjetkov,)

Diskussion om artikeln