Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Presidenten gratulerade Juniorlejonen som inte vill ha någon fest på torget – de tidigare JVM-hjältarna Teräväinen och Laine kommer ihåg guldkänslan: "Samma kategori som Stanley Cup"

Från 2019
Uppdaterad 06.01.2019 10:58.
Juniorlejonen vinner JVM-guld!
Bildtext Segern är vår.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Gratulationer och hyllningar regnar in över Juniorlejonen som slog USA i JVM-finalen och tog Finlands tredje guld på sex år. Men den här gången ses folket och laget inte på torget.

På grund av den långa hemresan från Vancouver och att en stor del av laget direkt åker till sina respektive lag utomlands har Juniorlejonen bett om att det inte ska bli någon fest på torget hemma i Helsingfors. De spelarna som spelar i Finland landar i Helsingfors på måndag kväll.

Finlands ishockeyförbund meddelade om lagets önskan i ett pressmeddelande. Det hindrar ändå inte Juniorlejonen från att bli gratulerade – inte minst president Sauli Niinistö hann skicka sina gratulationer till laget direkt efter avgörandet.

– De bästa av gratulationer till Juniorlejonen för en fin prestation och ett vunnet världsmästerskap, stod det i presidentens brev.

Mitt i den vilda festen blev omklädningsrummet tyst för att spelarna lyssnade på det upplästa brevet, för att sedan brista ut i jubel igen.

Finland sjunger fint.
Bildtext Sång mitt i festen.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Tidigare guldhjältar blev påminda om sina bedrifter

Då Finland vann JVM-guld också 2014 och 2016 kunde många unga finska världsmästare förstå hur Juniorlejonen kände sig efter finalsegern. En av dem är Carolina Hurricanes Teuvo Teräväinen som var med och slog Sverige i förlängning i finalen 2014.

– Jag lägger det i samma kategori som Stanley Cup. Ett mästerskap är alltid ett mästerskap, säger Teräväinen till Yle Urheilu.

– I en sådan där turnering behöver man alltid tur men det är inte av en slump som Finland vinner regelbundet. Det är mycket som har gjorts rätt i finsk ishockey, säger Teräväinen som vann poängligan i JVM 2014 med 15 poäng.

Teuvo Teräväinen
Bildtext Teräväinen har etablerat sig också i A-landslaget.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

– De där är på alla sätt unika minnen som man kommer att bära med sig resten av livet. Vi hade svåra stunder under vår turnering men växte ihop som lag på ett fint sätt. Alla spelare skötte sina uppgifter. Det var en ofattbar upplevelse att slå Sverige i förlängning på deras hemmaplan, säger Teräväinen.

”Bästa materialet i den turneringen”

Också Patrik Laine kommer ihåg sitt JVM-guld 2016 med värme. Då avgjorde Kasperi Kapanen finalrysaren mot Ryssland i Helsingfors. I förlängning, förstås.

– Vi hade ett så bra lag. Det var väl så att alla spelade i seniorlag, vissa i AHL och andra i ligan. Vi hade det bästa materialet i den turneringen, säger Laine som spottat in mål i Winnipeg Jets sedan dess.

Finland åker till VM i Kanada som regerande världsmästare
Bildtext Guld på hemmais 2016.
Bild: All Over Press

Laine utgör inget undantag och värderar JVM-framgången riktigt högt.

– Visst är det i toppen någonstans. Jag har en del framgång i NHL men som lagprestation var det definitivt det bästa minnet, säger han.

Diskussion om artikeln