Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två år efter de pinsamma kvalmatcherna har Urho Vaakanainen verkligen sett allt i Juniorlejonen: ”Finns inget bättre slut”

Från 2019
Uppdaterad 06.01.2019 14:11.
Urho Vaakanainen spelar ishockey.
Bildtext Vaakanainen fick belöning för tålamodet.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Det är inte alla som får uppleva så olika turneringar i Juniorlejonen. Urho Vaakanainen hör till dem som har fått göra det – och lite trassel på vägen gör mästerskapet desto skönare.

– Jag har fått uppleva allt med U20-landslaget, säger Urho Vaakanainen, och han vet vad han talar om.

För två år sedan skämde Finland ut sig i JVM och spelade kvalmatcher mot Lettland för att hållas på högstanivån också efter turneringen. Förbundskaptenen Jukka Rautakorpi sågades på alla håll och kanter och fick sparken mitt i turneringen. Jussi Ahokas, som har lett Juniorlejonen sedan dess, hoppade in mitt i kaoset.

Urho Vaakanainen, Boston Bruins
Bildtext Vaakanainen har fått debutera i NHL redan.
Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Inte heller i fjol gick det som väntat då Tjeckien slog ut Finland i kvartsfinal. Ahokas var tystlåten efteråt.

Allt det där har backen Urho Vaakanainen varit med om i Juniorlejonen, så det enda som fattades var riktig framgång.

Den kom i grevens tid: Mästerskapet i Kanada gav Vaakanainen ett fint slut på juniorkarriären.

– Det finns inget bättre sätt att sluta juniorkarriären på. Det är ganska galet att tänka sig att vi spelade kvalmatcher för två år sedan. Skulle Finland spela i B-serien följande år tänkte man, det hade varit det värsta som kunde hända, säger Vaakanainen, som har spelat två NHL-matcher för Boston Bruins.

I JVM stod backen för fyra poäng (0+4).

Tillsammans med Eeli Tolvanen, som också varit med sedan kvalmatcherna, fick Vaakanainen se ett helt spektrum av Juniorlejon-emotioner.

– Det hjälpte oss säkert i den här turneringen att vi hade sett svåra stunder också tidigare. Nu känns det bättre, menar Vaakanainen, som inte oroade sig över USA:s två snabba mål.

– Vi fick en sämre stund och gjorde ett par misstag, men det spelade ingen roll. Vi fortsatte att kämpa. Det här laget blev så sammansvetsat att det klarade den sekvensen också.

I oktober fick Vaakanainen en hjärnskakning som höll honom borta ur spel två månader. Därför blir det sannolikt spel i AHL-laget Providence härnäst innan han kan få chansen i Bruins igen.

– Nu vill jag bara spela, det är det bästa och det vill jag göra, slår världsmästaren fast.

Se hela Yle Urheilus intervju med Urho Vaakanainen på finska.

Diskussion om artikeln