Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen undviker de värsta motståndarna i gruppspelet nästa VM – eventuellt för sista gången i stor rink

Från 2019
Uppdaterad 06.01.2019 18:13.
Anton Lundell i farten mot Kanada.
Bildtext Anton Lundell och Juniorlejonen behöver inte möta Kanada i gruppspelsfasen nästa år.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Sverige, Schweiz, Slovakien – och Kazakstan. Där Finlands motståndare i gruppspelet i kommande junior-VM, som spelas i Tjeckien. IIHF meddelar i sin tur att man överväger att lämna de stora europeiska rinkarna helt och hållet.

Junior-VM 2019 har spelats klart, Juniorlejonen fått sina guldmedaljer och Havis Amanda i Helsingfors har fått sin Lejontröja.

Med andra ord är det dags att blicka framåt.

I och med att turneringen spelats klart är IIHF:s landslagsranking också klar inför nästa års JVM och det innebär i sin tur att grupperna också är färdigt indelade. De finländska och schweiziska kvartsfinalsskrällarna bäddar för en dödens grupp som heter duga.

Grupp B kommer nämligen att avgöras mellan USA, Ryssland, Kanada, värdnationen Tjeckien och Tyskland, rapporterar kanadensiska TSN.

Finland då? Juniorlejonen kommer att ställas mot Schweiz, Sverige, Slovakien och Kazakstan. Av de kommande motståndarna slog Finland alla utom Sverige i årets turnering.

Gruppindelningen innebär däremot att en eventuell kvartsfinalsmotståndare från grupp B kommer att vara stenhård.

Enligt TSN ska IIHF också ha tagit ställning till andra – stora – förändringar under JVM-avslutningen. Det internationella ishockeyförbundet överväger nämligen att helt och hållet skippa europeiska stora rinkar i framtiden.

"Borde vara vårt mål"

Turneringen i Tjeckien spelas ännu i stor rink, men efter det kunde ett byte till NHL-storlek vara aktuell, säger René Fasel.

– I OS i Vancouver valde vi att spela i NHL-rink och det var en utomstående bra turnering, säger Fasel som ändå tillägger att idén inte är populär bland det gamla förbundsgardet i Europa.

– Men det borde vara vårt mål att ha samma rink både i Nordamerika och Europa, säger han.

Storleksskillnaden mellan de två rinkstorlekarna är fyra och en halv meter på bredden. Enligt TSN skulle det sannolikt vara aktuellt att byta storlek i samband med OS i Peking 2022 och ishockey-VM i Finland samma år.

JVM 2021 arrangeras igen i Kanada och spelas med andra ord i liten rink, medan JVM 2022 går av stapeln i Sverige. Värdorten är fortfarande ovald.

Diskussion om artikeln