Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Volleybollslandslaget lyckades med ryggen mot väggen – krossade Danmark och knep EM-biljetten

Från 2019
Uppdaterad 06.01.2019 19:58.
Volleyboll, herrlandslaget.
Bildtext Volleybollslandslaget firar (arkivbild).
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Finland är klart för volleybolls-EM också för herrarnas del. Volleybollsherrarna krossade Danmark 3–0 i set och lyckades med andra ord säkra andraplatsen i sin kvalgrupp. Taru Lahti-Liukkonen och Anniina Parkkinen imponerade i sin tur i beach volley.

Det var ett pressat Finland som stod värd för Danmark i S:t Michel på söndagen. Efter förlusten mot Rumänien var Finland tvunget att slå danskarna med antingen 3–0 eller 3–1 i set för att säkra andraplatsen i kvalgruppen.

Resultatet: En solklar 3–0-seger (25–13, 25–13, 25–20).

Finland dominerade klart två första set men då matchen skulle avgöras vaknade Danmark. Som bäst ledde danskarna med 17–16 – men Finland kom i kapp och förbi.

– Vi spelade med enorm energi från start. Passningsspelet var nyckeln till segern i dag, säger chefstränaren Tuomas Sammelvuo i Ruutu+:s intervju.

"Alla är stolta"

Olli-Pekka Ojansivu var Finlands bästa spelare med sina 24 poäng.

Sedan tidigare är Finlands damlandslag i volleyboll klart för EM.

– Både damerna och herrarna spelar EM. Det är vi alla stolta över. Det ligger otroligt mycket arbete bakom framgången, säger Sammelvuo.

Herr-EM spelas i fyra länder: Frankrike, Slovenien, Belgien och Nederländerna. För herrarnas del blir årets EM det sjunde på raken. Sviten fick sin start i Moskva 2007, där Finland sensationellt placerade sig fyra.

Damerna är i sin tur klara för EM för första gången på 30 år.

Lahti-Liukkonen och Parkkinen inledde året med bronsplats

Söndagen bjöd också på blåvita framgångar i beach volley. Efter lördagens karriärsbästa niondeplats av Jyrki Nurminen och Santeri Siren i nedeländska Haag var det Taru Lahti-Liukkonens och Anniina Parkkinens tur att imponera på söndagen.

Lahti-Liukkonen och Parkkinen knep tredjeplatsen i damturneringen efter att ha slagit amerikanskorna Alexandra Klineman och April Ross med 2–1 i set.

– En toppturnering som bjöd på vina segrar över Rysslands, Schweiz och Nederländernas främsta beach volley-lag, summerar landslagstränaren Kai Liukkonen i ett pressmeddelande.

Källa: STT

Diskussion om artikeln