Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ukko-Pekka Luukkonen är ett mardrömsnamn i Nordamerika – målvakten vars namn är inspirerat av president Svinhufvud trivs i Kanada

Från 2019
Ukko-Pekka Luukkonen och Oskari Laaksonen firar efter slutsignalen.
Bildtext Ukko-Pekka Luukkonen och Oskari Laaksonen firar efter slutsignalen.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Ishockeymålvakten Ukko-Pekka Luukkonen gör sin första säsong i kanadensiska Sudbury Wolves och är nöjd med sin flytt. Han är en av lagets nyckelspelare men trots att över halva säsongen är avklarad är namnet fortfarande en svår nöt att knäcka. Ukko-Lekka Puukkonen och Ukka–Pukka Luukkanen, resulterar lagkamraten Quinton Byfields försök i.

Luukkonen är bara 19 år gammal men har skördat stora framgångar under sin juniorkarriär. U18-guld 2016, A-juniorernas FM-guld 2017 och U18-silver 2017 har han hunnit med före veckoslutets guldfest i Vancouver.

För snart tre år sedan, sommaren 2016 då Luukkonen nyss hade fyllt 17, lyfte NHL-scoutveteranen Göran Stubb upp Luukkonen som 2017-draftens potentiella blåvita överraskningsspelare.

– Ukko-Pekka Luukkonen är målvakt i HPK. Han slog sig in i HPK:s juniorlag under säsongen. Sedan kom han med i U18-laget och var nyckelspelare när laget vann VM-guld i USA i april. En jättestor kille som fortfarande är okänd, sade Stubb.

Göran Stubb och Alexander Stubb sitter bredvid varandra på HIFK:s läktare.
Bildtext Göran Stubb ser många ishockeymatcher.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Luukkonen reserverades sedan i den andra omgången av Buffalo Sabres som nummer 54. Bara en målvakt, Jake Oettinger, plockades tidigare då Dallas Stars lade vantarna på jänkaren som draftens 26:e spelare.

OHL-hockey i Kanada

I somras lämnade Luukkonen HPK för spel i juniorligan OHL och Sudbury Wolves. Luukkonen, som är hockeyfostrad i Hyvinge, hann med fyra säsonger men bara en ligamatch i Tavastehus. Säsongen 2017–18 spelade han huvudsakligen i Mestisklubben LeKi.

Ukko-Pekka Luukkonen ligadebuterade mot KooKoo den 25 januari 2018.
Bildtext Ukko-Pekka Luukkonen ligadebuterade mot KooKoo den 25 januari 2018.
Bild: Tomi Jokela/ All Over Press

Sudbury ligger norr om Huronsjön i Ontario, Kanada, och har cirka 160 000 invånare. Toronto är den största närliggande storstaden och ligger en cirka fyra timmar lång bilfärd söderut.

Efter att cirka 40 matcher av den 68 matcher långa grundserien har spelats ligger Sudbury Wolves åtta i OHL som består av 20 lag.

Bra statistik

Luukkonens räddningsprocent 92,3 är näst bäst i ligan och i statistiken för insläppta mål per match räcker noteringen 2,49 till en tredje plats bland målvakter som har spelat mer än tio matcher.

Luukkonen har varit nöjd med sitt val att ta klivet över Atlanten.

– Nu behöver jag inte pendla mellan två olika ligor. Det finns en tydlig vecko- och dagsrytm.

Finland firar segern över Kanada.
Bildtext Målvakten fick plats i JVM:s all star-lag.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Om han fortsätter utvecklas kan han om ett par år vara aktuell för NHL-spel. I Buffalos NHL-lag har nu 33-årige Carter Hutton ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2021, medan 25-årige svensken Linus UIlmark förväntas förlänga i sommar. Att Buffalo kalkylerar med att Luukkonen tar vid där Hutton rundar av är ingen högoddsare.

"Ukka-Pukka"

Om och när Luukkonen får spela i NHL lär hans svåruttalade namn även orsaka många NHL-kommentatorer gråa hår.

Programmet är inte längre tillgängligt
Ukko-Pekka Luukkonen är svårt att uttala i Nordamerika - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För lagkamraterna i Sudbury har det långa namnet varit en svår nöt att knäcka.

– Ukko-Lekka Puukkonen, försöker sig Quinton Byfield på.

– Ukko-Leppa Nuukko, säger David Levin.

– Ukka–Pukka Luukkanen, resulterar Byfields andra försök i.

"En slags hyllning"

Målvaktens pappa Jari-Pekka Luukkonen säger till Ilta-Sanomat att namnet är en hyllning till Pehr Evind "Ukko-Pekka" Svinhufvud som var Finlands president mellan 1931 och 1937.

– Pekka kommer via mig eftersom mitt förnamn är Jari-Pekka och Ukko har en historisk anknytning.

– Namnvalet är en slags hyllning till Svinhufvud.

Diskussion om artikeln