Bjud på bästa potatismaten – potatis med potatis
Från 2019
Publicerad 08.01.2019 15:39.
Uppdaterad 06.11.2019 10:48.

En potatis är inte bara en potatis. Den har egen smak, doft och identitet och den heter Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli och Melody.
I Finland odlas och säljs 40-50 potatissorter och många fler hobbyodlas.
I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.
Har du inte just de här sorterna kan du prova med andra.
Ingredienser till potatissallad för 4 personer:
- 5 operapotatisar
- 5 esmepotatisar
- 5 siiklipotatisar
- en halv finhackad rödlök
- 2 dl gräddfil
- 1 dl ishavsrom
- 3 kvistar dill
- 50 gr brynt smör
- 1 liten burk kapris
- solros- eller rapsolja att fritera i
Ingredienser till 1-2-3-lag:
- 1 dl ättika
- 2 dl honung
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 nypa kryddpeppar
- 3 lagerblad
Gör så här:
- Esme skivas tunt och kokas hastigt i lättsaltat vatten. Kyl och lägg i 1-2-3 lagen.
- Opera tvättas och friteras hel i solros- eller rapsolja ca 15 min på 160 grader.
- Smält smör i en stekpanna, lägg i Siikli och stek lätt. Baka i ugn i stekpannan under lock på 150 grader tills potatisen är mjuk.
- Vid servering skär Opera och Siikli i bitar. Varva alla tre potatissorterna, salta och garnera med delad hel kapris, finhackad rödlök och dillkvistar.
Äts med gräddfil och ishavsrom.
Diskussion om artikeln