Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Organisationer: Thailand bryter mot avtal om människorätt ifall Qunun tvingas återvända till Saudiarabien

Från 2019
Bangkoks flygplats.
Bildtext Bangkoks flygplats.
Bild:

Thailand bryter mot internationella avtal om landet återbördar den unga kvinna som flytt från sin familj i Saudiarabien och som har förskansat sig i ett hotellrum i Bangkok. Det inskärper representanter för organisationerna Amnesty International och Human Rights Watch.

Den 18-åriga saudiskan Rahaf Mohammed al-Qunun uppger sig vara hotad till livet av sin familj. Hon har flytt för att söka asyl i Australien, via Thailand där myndigheterna har stoppat Qunun och har för avsikt att återbörda henne till familjen.

Därför har kvinnan förskansat sig i ett hotellrum och bett omvärlden om hjälp via sociala medier.

Vid Amnesty International i Finland säger verksamhetsledare Frank Johansson att Thailand inte har rätt att verkställa sitt avvisningsbeslut. Han hänvisar till internationella avtal.

- Eftersom hon nu har meddelat att hon vill ansöka om asyl i Thailand, så har hon rätt att lämna in en ansökan. Hon får absolut inte sändas tillbaka förrän hennes ansökan har blivit behandlad, påpekar Johansson.

"Omvärlden har ett ansvar"

Det samma säger Måns Molander som är chef för Human Rights Watch i Sverige och Danmark.

- Asylrätten gäller också Thailand, konstaterar han.

- Qunun har nyttjat sin rätt till yttrandefrihet då hon har tagit kontakt med omvärlden via sociala medier. Vi anser att omvärlden har ett ansvar att sätta tryck på de thailändska myndigheterna, säger Molander.

- Thailand bryter mot internationella avtal om landet försätter Qunun i fara. Det är i allra högsta grad sannolikt att hon i Saudiarabien utsätts för tortyr och blir bestraffad för att ha motsatt sig sin fars vilja, vilket är ett brott i det landet, säger Frank Johansson vid Amnesty Finland.

"Återbördade kvinnor har inte hörts av"

- Orsaken till att en del kvinnor flyr från Saudiarabien är landets omänskliga förmyndarpolitik där kvinnor är omyndigförklarade, konstaterar Måns Molander vid Human Rights Watch.

De två påminner om att det finns flera liknande fall där kvinnor har flytt från Saudiarabien och återbördats.

- Man har sedan inte hört så mycket av dem, säger Frank Johansson.

Diskussion om artikeln