Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Göran Stubb hyllar juniorerna som snart ska NHL-draftas: "Personligen tycker jag att Kakko är bättre än Hughes och just nu är Lundell klar etta i Europa"

Från 2019
Kaapo Kakko gör 3–2 mot USA. Anton Lundell firar bredvid USA-målvakten.
Bildtext Kaapo Kakko gör 3–2 mot USA. Anton Lundell firar bredvid USA-målvakten.
Bild: AFP / Lehtikuva / Rich Lam

Göran Stubb som utvärderar NHL-potentiella juniorspelare hyllar det jobb som det finska ishockeyförbundet har gjort och som under de senaste åren har genererat stor framgång på juniornivå. Vår juniorserie är bra och vår liga är mycket bättre än vad många journalister vill påvisa, säger han. Stubb tror att både Kaapo Kakko (2019) och Anton Lundell (2020) har förutsättningar att bli historiska genom att gå först i NHL-draften.

Hur kommenterar du Finlands JVM-turnering?

– Efter en lite knagglig väg så uppfylldes förväntningarna. Förväntningarna var höga delvis på grund av att Finland i november besegrade de europeiska toppnationerna Ryssland, Tjeckien och Sverige i en fyrnationsturnering. Det fanns skäl att förvänta sig en hel del, inte minst med tanke på att Finland fick en massa fina förstärkningar från Nordamerika.

Göran Stubb
Bildtext Göran Stubb ser många ishockeymatcher.
Bild: YLE

– Jag har alltid sagt att det är årets bästa hockeyturnering och det här var en typisk JVM-turnering. Spelarna är unga, hungriga och mitt i säsongen. Alla är i toppform. Det gäller att vinna de rätta matcherna och nu gjorde Finland exakt det. Det här laget visade stor moralisk styrka i och med att det inte gav upp mot Kanada. Det hade turen på sin sida men så fungerar det i sådana här turneringar.

– Sverige besegrade i sin tur båda finalisterna i gruppspelet men förlorade i kvartsfinalen mot Schweiz.

Ukko-Pekka Luukkonen vaktar målet mot Sverige.
Bildtext Ukko-Pekka Luukkonen flyttade i somras från HPK till OHL-klubben Sudbury Wolves.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

I Finlands guldlag fanns en spelare, målvakten Ukko-Pekka Luukkonen, som håller till i en nordamerikansk juniorliga – en lösning som Stubb inte alls gillar.

– Många agenter vill tidigt slussa över sina spelare till de nordamerikanska juniorserierna och påstår att det är en genväg till NHL. Det är det inte. De kanadensiska juniorserierna är klart överreklamerade och säkert de enda serierna i världen – inklusive grenar som fotboll, basket och handboll – där man tror att ett stort antal matcher är den bästa träningen.

– I den finska juniorligan spelas det matcher under veckoslut och så tränar man i veckorna. Det ger säkerligen ett bättre resultat än i Kanada där man åker buss i tio timmar, spelar, sitter i buss tio timmar. Vem som helst kan se vilket som ger bättre resultat.

Seniormatcher utvecklar

Han tycker också att kritik mot FM-ligan är obefogad.

– Vi gnäller över att så många lovande spelare lämnar Finland och FM-ligan i ett tidigt skede. Det innebär samtidigt ändå att de som har blivit kvar har fått chansen att spela i ligan.

– Spelar en 17-åring, säg Anton Lundell eller Kaapo Kakko, en hel säsong med och mot män så utvecklas de på ett helt annat sätt i jämförelse med juniormatcher. De blir bättre bara genom att spela mot bra motstånd och i en bra miljö.

Många tror att Jack Hughes draftas först i sommarens NHL-draft.
Bildtext Många tror att Jack Hughes draftas först i sommarens NHL-draft.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Inför turneringen var USA:s Jack Hughes på många NHL-draftlistor rankad som etta och Finlands Kaapo Kakko som tvåa.

Påverkades rankingen under JVM, vem har ett försprång inför draften 2019?

– Det avgörs när NHL lottar vilken klubb som får välja först i draften. Är det en klubb som gillar européer och har en Europainriktad ledning kan Kakko gå först. Är det en klubb som gillar nordamerikaner faller valet kanske på Hughes.

– Personligen tycker jag att Kakko är bättre men jag såg Hughes spela fyra matcher i Kravare (Tjeckien) i november och han var helt fenomenal.

Kaapo Kakko gjorde ett mål för TPS.
Bildtext Kaapo Kakko fyller 18 år den 13 februari.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Hur högt kan Lundell gå sommaren 2020?

– Just nu är Lundell klar etta i Europa och kanske i hela hockeyvärlden men i den åldern kan så mycket snabbt hända. Titta bara på Lukkobacken Heinola! Han var en bra back i Lukkos juniorlag i september. Nu är han juniorvärldsmästare. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt.

Anton Lundell lyfter JVM-pokalen.
Bildtext Anton Lundell fyller 18 år den 3 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva / Rich Lam

Stubb hyllar hockeyförbundet som efter magra år under tidigt 2000-tal har lyckats vända trenden och nu vaskar fram unga storspelare på löpande band.

– Det här var ett tecken på hur bra Finlands ishockeyförbund skolar sina unga spelare och hur bra vårt system är. Vår juniorserie är bra och vår liga är mycket bättre än vad många journalister vill påvisa. Tre juniorguld på sex år är en fin prestation. U18-landslaget har varit i final fyra år i följd. Det ser ljust ut.

Det internationella ishockeyförbundet överväger att gå över till att spela landslagsishockey i liten rink. Tycker du att det vore en bra lösning?

– Det har varit en så kallad evighetsfråga. Jag har ingen åsikt. Jag kan inte avgöra vad som är bättre. Fråga tio spelare och då säger fem spelare ”liten rink” och fem ”stor rink”. Det är spelarnas spel och de vet bäst.

Diskussion om artikeln