Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krisarbetare: "Att inse att livet är flyktigt är lika jobbigt varje gång"

Från 2019
Uppdaterad 09.01.2019 13:42.
Ann-Charlotte Kjerulf.
Bildtext Ann-Charlotte Kjerulf.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Många österbottningar känner chock och sorg över de tre män som förmodas vara döda efter en lavin på Blåbærsfjellet i norra Norge.

Det finns inget som är rätt eller fel då det kommer till sorg. Men det lilla kan vara det som tröstar mest när sorgen är som störst, säger krisarbetare Ann-Charlotte Kjerulf.

- Den mänskliga närvaron är viktig. En hand på axeln kan betyda så mycket. Och ditt deltagande behöver inte vara större än så. Vi tror ofta att vi måste ha något väldigt uttänkt och djupsinnigt att säga till den som sörjer. Det behövs inte, säger Kjerulf.

Ett stående erbjudande om att erbjuda skjuts kan också kännas tryggt.

- Frågan "kan jag hjälpa dig", värmer den som har det jobbigt.

Våga bemöta sorgen

Enligt Kjerulf har vi överlag ofta svårt att bemöta sorg. Vi vet inte hur vi ska handskas med anhöriga.

- Vi blir lite handlingsförlamade. Andra vill kanske lyfta luren direkt, det kan man kanske försöka undvika i en början. Det kan kännas stressande ifall telefonen ringer i ett. En vänlig blick gör att budskapet går fram.

Även på arbetsplatserna är det viktigt att tillåta sorg. Och det är många som saknar sin arbetskamrat just nu.

- På ett allmänt plan hoppas jag att man alltid tar sig tid för att sätta sig ner och tala om det som har hänt under ledning av en kunnig och trygg person.

Felaktigheter på sociala medier

Kjerulf vet att rykten kan skada och uppmanar därför till att låta bli att spekulera på sociala medier.

- Det finns mycket på sociala medier kring olyckan som inte är fakta. Det blir lätt att nyfikenheten tar över men försök låt bli att spekulera, säger Kjerulf.

- Det bottnar i att vi försöker förstå och ta till oss situationen, säger Kjerulf.

Att se livets skörhet i vitögat

Varje gång vi drabbas av en olycka blir vi omskakade.

- Det kan vara en hopplös känsla som vi borde tala om. Men vi påverkas eftersom vi är rädda för att förlora kontrollen: Tänk om det skulle ha hänt mig? Vi tänker oss in i situationen och blir påminda om hur skört livet är, säger Kjerulf.

- Vi borde tänka på att leva mer i stunden. Den dagen du kommer till insikt om att vad som helst kan hända, när som helst, var som helst och drabba vem som helst - även mig. Då kan det hända att du får ett visst lugn. För man kan inte påverka allt.

Ann-Charlotte Kjerulf om krishantering

8:24

Lavinolyckan i Nordnorge 2019