Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk pedofilpräst förgrep sig på minst tiotals barn - kardinal åtalas för att ha skyddat honom

Från 2019
Uppdaterad 07.01.2019 16:53.
Ärkebiskopen av Lyon, kardinal Philippe Barbarin i Vatikanstaten år 2016.
Bildtext Ärkebiskopen av Lyon, kardinal Philippe Barbarin i Vatikanstaten år 2016.
Bild: EPA/GIORGIO ONORATI

Den franske kardinalen Philippe Barbarin - i dag ärkebiskop av Lyon - är den högst uppsatte prästen i den katoska kyrkan i Frankrike som har åtalats för att ha skyddat en pedofil. Han riskerar att dömas till upp till tre års fängelse. Fem andra personer åtalas också för att ha skyddat pedofilprästen.

Det var på 1970- och -80-talen som fader Barnard Preynat förgrep sig på ett stort antal barn. De som utsattes var framförallt pojkar som var med i den av Preynat grundade scoutrörelsen i Lyon.

Offren räknas i tiotal - enligt en del uppgifter blev långt över 100 barn sexuellt utnyttjade. Ett tiotal av dem har nu fört saken inför rätta.

De är övertygade om att de kyrkliga ledarna i åratal var medvetna om Preynats övergrepp. Trots det fick han fortsätta att vara i kontakt med barnen ända tills han pensionerades år 2015.

Preynat skrev i ett senare skede brev till en del familjer där han erkände att han hade utnyttnat deras barn sexuellt. Han kommer att åtalas i ett separat rättsfall.

Skyddade inte barnen

Kardinal Philippe Barbarin ska alltså ha känt till vad pedofilprästen sysslade med, men underlåtit att vidta åtgärder för att skydda barnen. Fallen tystades helt enkelt ner.

Barbarin vände sig visserligen till Vatikanen och bad om råd för hur han borde gå till väga med pedofilprästen. Han fick rådet att vidta disciplinära åtgärder och samtidigt undvika en skandal bland allmänheten.

Vatikanens högste ansvarige för fall av sexuellt utnyttjande får vi inte se i rätten. Han skyddas av den diplomatiska immunitet som han åtnjuter.

Många fall av pedofili

Under de senaste decennierna har flera fall av pedofili nått offentligheten i Frankrike. Fallen har ändå inte varit lika massiva som till exempel i USA eller Irland.

En ambitiös kommission tillsattes i fjol av biskoparna i Frankrike för att utreda pedofilifallen inom kyrkan ända från 1950-talet. Meningen är att kommissionen ska ge ut en rapport i frågan nästa år.

Diskussion om artikeln