Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldhjältarna hyllas vid hemkomsten: ”De gjorde en fantastisk turnering och fick belöning i form av VM-guld”

Från 2019
Uppdaterad 07.01.2019 22:19.
Jan Lundell: Hockeyn i Finland är på bra väg - Spela upp på Arenan

Det här är väldigt stort, världens bästa U20-spelare var med i turneringen, säger Jan Lundell som med spänning följt med sonen Antons matcher i junior-VM. På måndagskvällen återvände laget hem till Finland igen.

I söndags säkrade Juniorlejonen Finlands femte JVM-guld genom tiderna. Kappo Kakko, Ukko-Pekka Luukkonen, Rasmus Kupari, Anton Lundell och de övriga spelarna blev hjältar och skrev in sig i de finländska historieböckerna då Juniorlejonen besegrade USA med 3–2 i finalen.

Efter att spelarna firat segern i Vancouver inledde delar av laget den långa resan hem till Finland. På Helsingfors-Vanda flygplats hade i kväll många samlats för att hylla de nyblivna guldmedaljörerna.

En av dessa var centern Anton Lundells pappa Jan. Jan Lundell som är tidigare ligamålvakt och nu målvaktstränare i Helsingfors IFK har med spänning följt med sonens matcher från tv-soffan.

– De gjorde en fantastisk turnering och fick belöning i form av VM-guld. Bättre kunde det inte ha gått, så de får vara stolta. Det här är väldigt stort, världens bästa U20-spelare var med i turneringen som spelades i liten rink i Kanada. Det är en fin prestation.

– Det var absolut mer nervöst att titta på Antons matcher. Då man själv spelade så var man fokuserad på sin egen insats. Det var mycket mer spänning i de här matcherna, säger Lundell till Yle Sporten.

Juniorlejonen vinner JVM-guld!
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Får se sin son med guldmedaljen runt halsen

Spelarna kommer nu att återgå till vardagen i sina klubblag. Det är också där grunden läggs om spelarna ska bli framgångsrika även på seniornivå.

– Det dagliga arbetet avgör, utan det når man inte toppen. Alla små saker ska man orka göra dag ut och dag in. Ishockeyn i Finland är på bra väg och det gäller att fortsätta jobba och behålla den här standarden, säger Lundell.

Jan Lundell i båset
Bildtext Jan Lundell.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Jan Lundell ser fram emot att få se sin son med guldmedaljen runt halsen och välkomna honom hem.

– Jag ska naturligtvis gratulera honom, laget har gjort en fin prestation. De har varit på resande fot i tre och en halv vecka så det ska bli roligt att få hem honom, avslutar Jan Lundell.

”Hela resan har varit fantastisk”

Spelarnas flyg landade klockan 21.05 på Helsingfors-Vanda flygplats. Först fick spelarna träffa sina familjer och sedan kom de ut i ankomsthallen för att ta emot fansens hyllningar.

En av de första spelarna ut var lagkaptenen Aarne Talvitie.

– Det är först nu som man börjar förstå att vi är världsmästare. Hela den här resan har varit fantastisk och varje spelare i laget förtjänade det här, säger Talvitie till Yle.

Aarne Talvitie med medaljen runt halsen
Bildtext Aarne Talvitie var först ut av spelarna i ankomsthallen.
Bild: Lehtikuva

Talvitie var en av de bästa spelarna i turneringen med sina sju poäng. Finalen fick han dock till stora delar följa med från bänken på grund av en knäskada.

– Knäet ska röntgas imorgon och sedan får vi se vad som händer. Det är omöjligt att säga nu, säger Talvitie.

Supportrar samlade på Helsingfors-Vanda flygplats
Bild: Lehtikuva
Juniorlejonens guldlag återvänder hem - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln