Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ungdomsshowen Cloud 9 slår rekord redan innan premiären

Från 2019
Uppdaterad 08.01.2019 17:54.
Ungdomar på scen dansar i indiska kläder.
Bildtext Ungdomsshowen bjuder på bollywooddans och sång på hindi.
Bild: Henrik Zoom © 2019

På onsdag den 9 januari är det urpremiär för ungdomsshowen Cloud 9. Det är den nionde ungdomsshowen i Pargas, vilket är nytt rekord för Pargas.

Ungdomsshowerna är en tradition i Pargas sedan år 2000. Efter det har de ordnats ungefär vartannat år, så att alla ungdomar i Pargas från högstadieåldern har en möjlighet att vara med om 2-3 shower.

En flicka i gul skjorta kommer ut ur en kappsäck i en ungdomsshow i Pargas.
Bild: Henrik Zoom © 2019

Och det är många ungdomar som är med. I år är ett 60-tal personer med på eller bakom scenen. Några har varit med flera gånger redan.

- Det här är min tredje gång som jag är med i showen, och jag var lite tveksam eftersom jag går tredje året i gymnasiet och har skrivningar, men jag visste att det skulle blir kul, berättar Anton Mattsson.

Ännu mer känslor än tidigare

Alla som anmäler sig får vara med i showen, men sedan kan andra fritidsintressen och resor göra att man måste hoppa av. För Wilma Sundqvist är det första gången hon kunnat vara med.

- Det här en dream come true, en dröm som gått i uppfyllelse, för jag kommer från tidigare år ihåg känslan, inlevelsen och alla sångerna, säger Sundqvist.

Wilma Sundqvist och Anton Mattsson står med kappsäckar på scenen i en ungdomsshow i Pargas.
Bildtext Wilma Sundqvist och Anton Mattsson.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Både Mattsson och Sundqvist hävdar att det finns ännu mer känslor än i de föregående showerna.

- Dessutom får du uppleva 5-6 olika språk. Det är duktiga sångare, med sånger på franska, tyska, italienska, engelska, svenska, finska och hindi, räknar Mattsson och Sundqvist upp.

Bandet Loud 9 har en hel del att stå i med, men så sätter också Adrian Rantala rekord på premiären. Ingen annan har tidigare varit med i fem ungdomsshower i Pargas.

Erfarenhet av dans och av teaterskola

Dessi Kavander är med för första gången. Hon har tidigare dansat, så det har varit till nytta i alla nummer hon är med i.

- Jag kom med för att få fler vänner, och för att jag är intresserad av det här. Ända sedan jag såg den första showen har jag alltid velat vara med, men då gick jag inte ännu i högstadiet, så jag var för ung, säger Kavander.

Saga Rosenlund har gått både i teaterskola och varit med i en av de tidigare ungdomsshowerna i Pargas. Nu har hon en av huvudrollerna.

Saga Rosenlund, en flicka i vit skjorta med svarta prickar, intervjuar Dessi Kavander, en flicka med långt ljust hår.
Bildtext Saga Rosenlund funderar på att bli journalist. Så hon fick intervjua Dessi Kavander.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Jag är med och dansar mycket, men huvudpersonerna har mera text att lära sig. På det viset är det enklare att vi bara behöver kunna en roll, medan de som har sju olika roller måste hoppa mellan olika roller, säger Rosenlund.

Med alla 25 sångnummer, mer än 20 fartfyllda danser och alla olika roller är det klart att det måste vara en otrolig fart också bakom scenen.

Supersnabba klädbyten

- Jag har inte ens koll på hur många gånger jag byter kläder, men det är varje gång jag ska ut på scenen igen, kanske 8-9 gånger, säger Kavander.

Vissa kläder är svåra att få på, så då får hon hjälp av dem som just då inte ska in på scenen. Alla har egna lådor, galgar och spikar med sina egna kläder och med den rekvisita de behöver för varje nummer.

Ungdomar dansar en bollywoodinspirerad dans i ungdomsshow i Pargas. I förgrunden Saga Rosenlund i vit skjorta med svarta prickar.
Bild: Henrik Zoom © 2019

- Det är typ fem sekunder tid att komma ut från scenen, byta kläder och gå in igen. Det är roligt, fast det var väldigt stressigt till en början, medger Kavander.

För det är inte bara att byta skjorta, utan ofta byts allt: byxor, skor, hår och smink.

- Jag brukar hjälpa då jag inte är på scenen, och då blir jag svettigare bakom scenen än vad jag blir på scenen, för det är bråttom och vi är jättemånga där, berättar Rosenlund.

Pargasbor donerade 100 kappsäckar

Pjäsen Cloud 9 handlar om fem ungdomar som efter skolavslutningen plötsligt vaknar upp på en öde tågperrong. De känner inte varandra, de vet inte var de är och de vet inte vart de är på väg.

Wilma Sundqvist, Anton Mattsson, Saga Rosenlund, Jaakko Meyn och Ella Lepola sitter på kappsäckar i ungdomsshowen Cloud 9 i Pargas.
Bildtext Wilma Sundqvist, Anton Mattsson, Saga Rosenlund, Jaakko Meyn och Ella Lepola.
Bild: Henrik Zoom © 2019

Alla i ungdomsshowen har hjälpt till med idéer för manuset. Nytt för i år var att elever vid Pargas svenska gymnasium och Paraisten Lukio kunnat gå en kulturkurs där de under skoltid arbetat med ungdomsshowen.

Många Pargasbor har också hjälpt till.

- Vi gick före jul ut med en förfrågan om folk hade gamla kappsäckar som de kunde ge till föreställningen. Vi fick mer än 100 kappsäckar, och alla har varit noga med att de inte vill ha dem tillbaka, skrattar producenten Fia Isaksson.

Blir det tilläggsföreställningar i år igen?

Cloud 9 är den nionde tvåspråkiga ungdomsshowen i Pargas. Den ges sammanlagt 20 gånger i PIUG, fram till den 11 februari, fast det kan hända att man får lov att sätta in ännu fler föreställningar också denna gång.

Pjäsen är en uppföljare till Show 8, som 2016 sågs av 4 000 personer.

Pjäsen är skriven av ungdomarna själva och av Daniela Franzell. För regi svarar Riddo Ridberg, medan Karin Eklund och Emilia Törnblom har skött koreografin.

Dekoren är gjord av Oliver Reuter, som här gör sin allra första scenografi.

Ungdomsshowen Cloud 9

14:06

Diskussion om artikeln