Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-Un på besök i Kina - andra toppmötet med Trump högt på dagordningen

Från 2019
Uppdaterad 08.01.2019 07:11.
Kim Jong-Un och Xi Jinping träffades tre gånger i Kina i fjol. Dessa möten var de första sedan Kim efterträdde sin avlidne far Kim Jong-Il år 2011
Bildtext Kim Jong-Un och Xi Jinping träffades tre gånger i Kina i fjol. Dessa möten var de första sedan Kim efterträdde sin avlidne far Kim Jong-Il år 2011
Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt till Kinas huvudstad Peking för ett officiellt besök, tillsammans med sin fru Ri So-Jul och sina närmaste medarbetare

Kim åkte till Kina med sitt specialtåg på inbjudan av president Xi Jinping, uppger den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Tågresan och ankomsten till Peking hölls så hemliga som det gick. Till exempel hotellgäster i den kinesiska gränsstaden Dandong förbjöds att titta ut från sina fönster då Kims tåg passerade staden.

I Peking var det bara det stränga säkerhetspådraget som antydde att det var den nordkoreanska ledaren, som åkte genom staden i en bilkortege utan flaggor.

Kim Jong-Uns bilkortege lämnade järnvägsstationen i Peking så obemärkt som möjligt
Bildtext Kim Jong-Uns bilkortege lämnade järnvägsstationen i Peking så obemärkt som möjligt
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Besöket pågår i fyra dagar och avsikten är bland annat att diskutera det planerade andra toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump, som förbereds för fullt.

Nordkorea har inför toppmötet krävt lättnader i de stränga FN-sanktionerna. Det har fått stöd av Kina, som liksom Nordkorea kräver att USA nedrustar i nordöstra Asien om Nordkorea gör det samma för att få sanktionslättnader.

Kina är Nordkoreas enda bundsförvant och handeln mellan länderna är livsviktig för Nordkorea, så bilaterala relationer spelar också en stor roll under besöket.

Xi drar nytta av ett möte Kim.Tidpunkten kunde inte vara bättre, då kinesiska och amerikanska förhandlare som bäst diskuterar hur man kan lösa den växande handelskonflikten

Besöket kommer en vecka efter att Kim i sitt nyårstal hotade att lägga om kursen om USA inte går med på sanktionslättnader som tack för de förtroendeskapande åtgärder som Kim gick med på under fjolåret.

Kim besökte Kina även inför toppmötet med Trump i Singapore i fjol somras.

- Både Xi och Kim ser ett värde i att koordinera sina positioner inför toppmöten mellan Trump och Kim, det verkar vara ett mönster. Kim söker också hjälp för att få till stånd sanktionslättnader, säger Bonni Glaser vid den amerikanska tankesmedjan CSIS.

Kina och Ryssland ense med Nordkorea

Det är inte bara Kim Jong-Uns Nordkorea utan även grannländerna Kina och Ryssland som kräver sanktionslättnader.

De permanenta medlemmarna har visserligen röstat för flera omgångar av sanktioner för att bestraffa Nordkorea för missil- och kärnvapenprov, men de har också anklagats för att ha brutit mot sanktioner.

Kina och Ryssland krävde undantag för humanitära ändamål då de gick med på sanktioner, och det är dessa undantag som de åberopar då USA anklagar dem för att bryta mot sanktioner, som bland annat omfattar import av kol och olja till utarmade Nordkorea.

Både bilateral och internationell handel kommer att diskuteras under besöket.

- Xi drar nytta av ett möte Kim och tidpunkten kunde inte vara bättre då kinesiska och amerikanska förhandlare som bäst diskuterar hur man kan lösa den växande handelskonflikten mellan de två supermakterna, säger direktör Harry Kazianis vid den amerikanska tankesmedjan CNI.

- Det visar klart hur Kina har ett Nordkoreakort som det kan spela ut när det vill.

Kim firar sin födelsedag i Peking tillsammans med sin fru Ri Sol Ju. Här är den  officiella bilden då paret tar tåget till Peking
Bildtext Kim firar födelsedag i Peking tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju. Det här är den officiella bilden från Pyongyang då paret tar tåget till Peking
Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL

Kim firar födelsedag i Peking

Kim Jong-Ung fyller veterligen 35 år på tisdag och om det stämmer att den 8 januari faktiskt är hans födelsedag, så kommer han alltså att fira den i Peking tillsammans med sin fru Ri Sol-ju och Xi Jinping.

Han besökte Kina tre gånger i fjol för att bygga upp ett närmare förhållande till Xi Jinping, som han inte hade träffat tidigare, sedan han år 2011 efterträdde sin avlidne far Kim Jong-Il.

Kineserna anklagade honom för att i början av sitt ledarskap ha rensat ut folk i statsledningen som ansågs stå alltför nära Kina.

Relationerna mellan länderna ansträngdes också av Kims aggressiva upprustningspolitik och hans vägran att slaviskt följa direktiv från Peking.

Kim for fram som en diplomatisk storm i fjol med tre möten med Xi, tre möten med Sydkoreas president Moon Jae-In och alltså det första toppmötet med Trump i Singapore.

Moon Jae-in och Kim Jong-un.
Bildtext Kim Jong-Un träffade Sydkoreas president Moon Jae-In tre gånger i fjol, senast i september i Pyongyang
Bild: EPA/PYONGYANG PRESS CORPS

Toppmöte i Hanoi?

Ett nytt toppmöte med Trump hålls högst sannolikt i början av året, men frågan är ännu var och när och vad som skall diskuteras, när nedrustningsförhandlingarna med USA stampar på stället.

Sydkoreanska medier har under de senaste dagarna tippat att toppmötet hålls i Vietnams huvudstad Hanoi och det är mycket som talar för det.

Vietnam har goda relationer både till USA och Nordkorea, precis som Singapore som arrangerade det första toppmötet.

Amerikanska förhandlare träffade sina nordkoreanska kolleger i Hanoi nyligen och Nordkoreas utrikesminister besökte Vietnam för drygt en månad sedan.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Bildtext Kim Jong-Un och Donald Trump håller sitt andra toppmöte i Hanoi, enligt sydkoreanska medier
Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Flygtiden är fyra timmar från Nordkorea och Kim skulle bara behöva använda bundsförvanten Kinas luftrum om och när han flyger till Vietnam.

Den korta flygtiden innebär också att Kims äldre nordkoreanska plan inte skulle behöva mellanlanda på väg till Hanoi.

Det skulle också vara relativt lätt att garantera säkerheten i ett strängt enpartistyre som Vietnam.

Trump bekräftade för sin del att planerna börjar bli klara då han i Vita huset nyligen konstaterade att han hade fått ett nytt "magnifikt" brev av Kim.

Trump avslöjade inte innehållet, men han bekräftade att hans medarbetare håller på att fullborda toppmötesplanerna med sina nordkoreanska kolleger.

Diskussion om artikeln