Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20-åring gripen för dataläcka i Tyskland - inga kopplingar till utländska underrättelsetjänster

Från 2019
Uppdaterad 08.01.2019 15:50.
Bild på en laptop med händer på tangentbordet
Bild: Mostphotos

I Tyskland har polisen gripit en man misstänkt för att ha offentliggjort omkring tusen politikers, kändisars och journalisters personuppgifter på nätet. Datastölden uppdagades i torsdags och man utgår i det här skedet från att mannen har handlat ensam.

– För tillfället tyder inget på att andra personer är inblandade eller att den misstänkte gärningsmannen skulle ha samarbetat med någon. Men på den här punkten fortsätter vi förstås utredningarna, säger Georg Ungefuk från åklagarväsendet i Frankfurt.

Den 20-årige mannen ska ha varit samarbetsvillig och erkänt det han står misstänkt för, alltså för att ha hackat till sig information och för att ha sammanställt och offentliggjort informationen på nätet.

– Det handlar inte om någon enskild stor hackeraktion utan han har kommit över materialet via flera mindre aktioner.

– En del av materialet kommer också från helt offentliga källor, säger Ungefuk.

Motivet inte helt klarlagt

Till de ihopsamlade och stulna uppgifterna hör bland annat kreditkortsnummer, hemadresser och mobiltelefonnummer, men också privata samtal och brev.

Sedan början av december publicerades uppgifterna dagligen över ett Twitterkonto, som nu kopplas till den misstänkte 20-åringen.

Bland de omkring tusen drabbade finns politiker från så gott som alla tyska partier förutom från det högerpopulistiska AfD.

Gällande 20-åringens motiv är man i dag rätt så fåordig.

– I förhören har han sagt att personerna som han samlat information om har förargat honom med sina uttalanden. Huruvida det finns ett politiskt motiv får de fortsatta utredningarna utvisa, säger Ungefuk.

Den unga mannen greps redan i söndags, men han befinner sig sedan i går kväll igen på fri fot.

Diskussionen går het

Den av datorer mycket intresserade 20-åringen ska i förhören ha visat en viss ånger, vilket sannolikt delvis hänger ihop med den offentlighet fallet har fått.

Trots att det här alltså inte ska handla om något storskaligt dataintrång har den tyska diskussionen kring säkerheten på nätet gått het under de senaste dagarna.

Inrikesminister Horst Seehofer lovade i samband med en presskonferens i tisdags att referingen nu ska satsa ännu mer på cybersäkerhet.

– Men samtidigt kan man inte ge någon total säkerhetsgaranti och mycket hänger också på att de enskilda användarna tar säkerhetsfrågorna på allvar, betonade Seehofer.

Horst Seehofer, Tysklands inrikesminister.
Bildtext Horst Seehofer håller en presskonferens om gripandet på tisdag eftermiddag.
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Diskussion om artikeln