Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Kärlek från andra sidan jorden - ny dokumentärserie följer asiatiska kvinnor och finländska män

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 13:03.
Ana och Torgils Bäckman med dottern Thea i famnen.
Bildtext Ana och Torgils med dotter.
Bild: Olof Film Ab

Två karlar i serien "Postorderkärlek" sticker genast ut. Till personligheten är de som dag och natt, men Michael Kvist och Tani Järvinen har en sak gemensamt: de har båda hittat en asiatisk fru åt sig online.

Serien vill visa också de asiatiska kvinnornas perspektiv och rasera fördomar.

I Finland bor 754 filippinska kvinnor och 4320 thailändska kvinnor som är gifta eller sambon med finländska män. På tio år har antalet mer än fördubblats.

Enligt Statistikcentralens rapport gifte sig 2017 kring hundra par där mannen är finländare och kvinnan är från Filippinerna och drygt trehundra par där kvinnan är från Thailand.

Dane från Filippinerna.
Bildtext Om inte Tani tar sig i kragen så orkar Dane inte längre.
Bild: Olof Film Ab

- Han kom till Filippinerna och först gillade jag inte alls honom. Det var verkligen ingen kärlek vid första ögonkastet, berättar Dane som väntar parets gemensamma barn.

Hon var snarare rädd för den tatuerade finska mannen med motorcykelväst. Han däremot blev blixtförtjust i den filippinska skönheten.

Rör mig inte!

Men Dane charmades också till sist. Båda verkar vara människor med temperament och förhållandet har varit stormigt och präglat av Tanis lögner och alkoholbruk. De grälar mycket i serien.

Dane och Tani Järvinen
Bildtext Krig, kärlek och sprit har präglat Danes och Tanis förhållande.
Bild: Olof Film Ab

- Åt hur många tjejer har du sagt att du kommer efter dem? Var ärlig, annars smäller jag till dig. Jag lovar att jag smäller till dig om du ljuger! ryter Dane och hötter med fingret åt Tani Järvinen.

På grund av graviditeten fick Dane inte flyga till Filippinerna. Tani säger att han är rädd att bli lämnad ensam.

- Han tog mitt pass och gömde det. Han kontrollerar saker på det viset, säger hon och Tani nickar instämmande bredvid.

Han sticker inte under stol med att det hon säger är sant.

- Hur kan du gnälla efter att skaffa barn när du redan har fem barn och ‘glömde’ att nämna det sjätte för mig!? frågar Dane.

- Jag ljuger inte av elakhet. Vem glömmer nu att berätta att man varit gift två gånger och har fem barn, funderar Tani och erkänner att det var litet dumt gjort att ljuga på det viset.

- Rör mig inte! säger Dane och slår bort hans hand från knäet.

Hur ska en vuxen man som ännu bor hemma hitta en kvinna?

Michael Kvist berättar att han har blivit mobbad. På tumis med en kompis gick det bra när han var liten men i större sällskap blev han en hackkyckling.

I vuxendomen har det inte heller alltid varit helt lätt med människorelationer.

Nätdejting blev räddningen. Pranee Suanmanus i Thailand skickade ett meddelande åt honom och de började chatta. Kontakten ledde till ett förhållande och hon flyttade till Finland.

I serien får vi följa med in i förlossningssalen vid födseln av deras första barn.

Pranee säger att hon ville ha en snäll och trygg man, hon var trött på thailändska män.

Michael gästade nyligen Vega Österbotten och berättade om hur familjen har det nu.

Michael Kvist och Maria Holmberg om serien Postorderkärlek

9:10
Jan-Olof Svarvar
Bildtext Jan-Olof Svarvar hade bekanta i samma situation och ville göra en dokumentär om fenomenet.
Bild: Yle/Anna Ruda

- I näromgivningen började det bli vanligare och vanligare att det kom partners från andra sidan jordklotet, berättar dokumentaristen Jan-Olof Svarvar.

Folk går med andra ord mindre på krogen och sitter mer vid datorn eller telefonen då de letar efter en partner. Svarvar säger att det finns många fördomar mot förhållanden med så kallade “postorderfruar” i samhället.

Huruvida det är äkta kärlek eller inte kan ingen veta

Med dokumentärserien ville man visa hur världen har blivit mindre och kanske bryta ner fördomar genom att visa varifrån dessa kvinnor kommer och hurdana dessa män är.

- Samtidigt så understryker det säkert ett antal fördomar också, säger Svarvar.

En fördom han själv och många bekanta haft var att det är frågan om lata män som vill ha bra service hemma och skaffar en asiatisk fru som hushållerska. I värsta fall talas det om modernt slaveri.

- Två av de här paren visar att det finns en win-win-situation. Det är inte den ena som ensidigt utnyttjar den andra utan båda personerna har fått det bättre än den verklighet de levde i innan, säger Svarvar.

- Huruvida det är äkta kärlek eller inte kan ingen veta förutom de inblandade, säger han.

Serien “Postorderkärlek” följer med fyra par.

Torgils Bäckman var 57 år gammal när han träffade den betydligt yngre Ana i Filippinerna och tillsammans har de dottern Thea. Torgils var också med i tv-serien “Farsor” 2010.

Jan-Olof Svarvar förklarar att han lärt sig att det finns väsentliga skillnader mellan Finland och Filippinerna i synen på familj.

Bangkok på natten.
Bildtext Synen på familj och pengar är väldigt olika i Asien och Finland.
Bild: All Over Press

Svarvar säger att det är vanligt att någon i en större filippinsk eller thailändsk familj bor utomlands och skickar hem pengar.

- I de här länderna bor ju flera generationer tillsammans under samma tak. Att någon familjemedlem jobbar utomlands betyder inte att barnen sitter ensamma hemma utan de har mor- och farföräldrar och släktingar och äldre syskon som de lever med, säger Svarvar.

Han konstaterar att det helt enkelt är en annan familjestruktur som vi kan ha svårt att förstå.

Alexandra och Hans Elfving på strand.
Bildtext Sandra lämnade sina tre barn i Filippinerna för att resa till Finland med Hans.
Bild: Olof Film Ab

Hur är Jan-Olof Svarvar förberedd på den kritik serien kan väcka?

- Vi är mycket väl medvetna om att det kan komma allt möjligt. Inte kan man vara annat än ärlig och säga hur vi upplever det. Sedan är det fritt fram för var och en att tycka olika, säger han.

Michael Kvist och Pranee Suanmanus med dottern Veronica i famnen.
Bildtext Michael och Pranee bor hemma hos Michaels föräldrar.
Bild: Olof Film Ab

- Man får ett annat perspektiv på Michael och Pranee när man ser hennes bakgrund i Thailand och ser att hon levde i ett hus som de facto var ett garage, säger Svarvar och tror att tittarna kommer att inse att det fanns en win-win-situation i det förhållandet.

- Det faktum att han bor hemma är ovanligt här men i Thailand är det helt normalt så för henne skulle det vara underligt att de inte bor hemma hos hans föräldrar, säger Svarvar.

Postorderkärlek - Spela upp på Arenan

Artikeln har uppdaterats 16.1.2019 klockan 13:00. En mening angående Danes och Tanis privatliv har tagits bort.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln