Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Stressa inte om natten ibland blir kort, men för Anita Westerholm gällde det att börja prioritera sömnen

Från 2019
Robert Bergholm och Anita Westerholm
Bildtext Anita Westerholm fick hjälp med sömnen av Robert Bergholm.

Så här års går var och varannan omkring med konstant sömnbrist. Hur ser goda sovrutiner ut, hur mycket behöver vi sova och hur ska man göra för att få tillräckligt mycket sömn?

Anita Westerholm är 23 år. Hon studerar parallellt både på Hanken och på juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Dessutom är hon kommunalpolitiker, andra vice ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg, ordförande för Svensk ungdom i Raseborg och Zonta-aktiv – och försöker dessutom klämma in ett träningspass tre gånger i veckan.

Anita insåg att hon ligger i riskzonen för att få sömnproblem i framtiden. Det har helt enkelt blivit en ovana att sova för lite. Hon fick hjälp av Efter Nios husläkare Robert Bergholm med att analysera och förbättra sina sovrutiner.

– Problemet är inte det att jag skulle sova dåligt, utan att det finns så mycket annat intressant att göra istället, säger Anita. Jag prioriterar allt annat och sover på det lilla som blir kvar. I längden är det förstås inte hållbart.

Bra sömn viktig för att kroppen ska hinna återhämta sig

Sömnbehovet är individuellt och ofta ärftligt. Somliga klarar sig med sex timmar sömn per natt, andra behöver närmare åtta.

– Jag sover nog närmare sex timmar per natt. När jag känner efter känner jag ibland att kroppen skulle behöva vila när huvudet skulle vilja göra något roligare.

Om man sover för lite på natten kan man kompensera med att ta en kort tupplur på eftermiddagen. Vi är biologiskt disponerade att kunna sova en stund vid klockan 16-tiden, ifall nattsömnen varit dålig.

Idén om att man ska sova åtta timmar i sträck är ett relativt nytt påhitt. Före den industriella revolutionen sov man antagligen i flera skift, eventuellt är vi också biologiskt mer anpassade till att sova så.

Innan det elektriska ljuset uppfanns gick man och lade sig när det blev mörkt, sov några timmar, var vaken några timmar och sov sedan igen i några timmar. Under den vakna tiden var man aktiv på olika sätt.

Viktigt att lyssna på sin kropp

Anita Westerholm fick hjälp av husläkare Robert Bergholm med att göra en välmåendeanalys, där sömnkvaliteten mättes och analyserades. Det visade sig att hon sov gott och djupt när hon sov, även om timmarna inte blev så många.

– Det är viktigare att stanna upp och känna efter hur kroppen känns än att räkna timmar, säger Robert Bergholm. Huvudsaken är att man mår bra.

Fysisk träning tär också på energinivåerna. Om kroppen är slut är det viktigare att vila än att träna, även om man får energi av att träna.

– Min största insikt är att jag behöver vila allra mest när jag har allra minst tid att göra det, säger Anita Westerholm.

väckarklocka
Bildtext Använd väckarklocka och lämna telefonen i ett annat rum.

Tips för bättre sömn:

  • Undvik koffein, alkohol och nikotin
  • Motionera regelbundet och vistas ute i dagsljus
  • Lägg bort telefonen och andra apparater i god tid
  • Använd en väckarklocka istället för telefonen
  • Varva ner ordentligt innan du går och lägger dig
  • Avslappningsövningar kan bidra till god sömn
  • Håll regelbundna tider
  • Sovrummet ska vara svalt, mörkt och tyst
  • Sovrumment är bara till för sömn och sex
  • Stig upp en stund om du inte kan sova istället för att ligga och vrida dig, läs en stund eller gör något annat lugnande

Efter Nio radio, lördagen den 12 januari 2019, efter klockan 9 i Yle Vega.

Anita Westerholm, studerande och kommunalpolitiker, övar sig i att ta sig mera tid för sömn och vila

36:31

Diskussion om artikeln