Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Livskraftig, trygg eller unik? – Stadsborna i Jakobstad, Kristinestad och Kaskö får säga sitt om sin hemstad

Från 2019
Gågatan i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Just nu får invånarna i Jakobstad, Kaskö och Kristinestad säga sin åsikt om sina hemstäder. Hur står det riktigt till med städernas dragningskraft och image och hur är det att leva och bo i där?

Vad är det som lockar och vad är ett gott liv i Jakobstad, Kaskö och Kristinestad? Nu vill regionstäderna gemensamt reda ut hur de uppfattas av sina invånare genom en undersökning på nätet.

I undersökningen deltar alla landets 55 regionstäder, städer som är centrum för sin egen region eller sitt område.

Det handlar om en studie som fokuserar på mjuka värden. Uppfattas hemstaden som livskraftig, trygg eller unik? Och hur lever man ett gott liv i de österbottniska regionstäderna?

För att delta i undersökningen bör du vara bosatt i en regionstad och du får utvärdera både din egen stad, men även de övriga regionstäderna i grannskapet.

Experter på sin egen stad

I Jakobstad hoppas man att undersökningen ska ge en fingervisning om hur man kan locka nya invånare. Det är ju ortsborna som är experter på sin egen hemstad säger stadssekreterare Milla Kallioinen.

- Stadens strategi är att växa och få nya invånare. Det betyder att stadens invånare och de som bor på annat håll är de bästa experterna på att svara på frågan ifall Jakobstad har dragningskraft och vilken image staden har, säger Kallioinen.

Staden Jakobstad har också beställt en statistikanalys utgående från undersökningen. I februari är rapporten klar och då bjuder staden in till ett informationstillfälle.

Enkäten ska besvaras senast 31.1.2019.

Diskussion om artikeln