Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Taxichaufför hotar med att lämna barnen hemma om vägarna inte sandas - så halt att Destias egen bil åkte ner i diket

Från 2019
Uppdaterad 09.01.2019 08:13.
väg fotograferad genom vindrutan på en bil
Bildtext Halt väglag förargar taxichaufförerna.
Bild: Yle/Erica Vasama

Marianne Norrgård saknar inte ord när hon beskriver det besvärliga väglaget på Norrskata i Korpo. Vid årsskiftet gick hon i pension från taxiyrket och är inte nöjd med hur vägarna sköts.

- En orsak att jag gick i pension var delvis att vägarna sköts så dåligt här. Trots att man kör 30 kilometer i timmen så sladdar bilen. Man är helt slut efter arbetsdagen, man har ju ändå ansvar för andra människors barn, säger hon.

Den nya skoltaxichauffören som började jobba i måndags lär också ha tagit till hot om att lämna barnen hemma för att få ut sandningsbilen till ön.

- Den kom faktiskt ut sen efter att chauffören hade sagt att han inte kör ut barnen om vägen inte sandas först. Den 28.12 hamnade Destias egna sandningsbil i diket. Det beskriver precis hur hopplöst halt det får bli här ute, säger Norrgård.

Önskar lokal entreprenör

Sedan personen som tidigare skötte plogbilen blivit uppsagd har ingen ny lokal entreprenör anställts på Norrskata.

Ortsbor uppmärksammade redan under hösten 2018 behovet av att ha ett fungerande plogbilssystem men ingenting har hänt.

- Vad jag har förstått finns det en som är villig att ta över ansvaret för plogning och sandning här på ön, men av någon orsak har Destia och han inte kunnat komma överens ännu, säger hon.

Trafikmärke för skolelever
Bildtext Det gäller att köra sakta med värdefull last.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Plogbilen kommer aldrig utan att man ringer, när man ringer så har de slutat att svara. Om man får tag i någon så lovar de att komma men sen dyker ingen upp. Först när man hotar så kommer de och då är det för sent också, säger hon.

Norrgård säger att det känns ledsamt, som att de som bor på Norrskata räknas som andra klassens medborgare.

- Om man åker från Pargas till Korpo ser det fint ut ända tills man kommer till Norrskata, här är det en katastrof säger Norrgård.

"Kunde ha bättre förbehåll"

Också på Kimitoön är taxichauffören Ari Hellsberg irriterad på att sandningen inte sköts i tid.

- Folk ska på jobb redan sjutiden på morgonen och eftersom man hade lovat halka och dåligt väglag tycker jag att sandningsbilen kunde ha varit ute i tid åtminstone vid de värsta platserna, säger han.

En lastbil sandar en väg.
Bildtext Vägarna på Norrskata sandas för sent, anser Marianne Norrgård.
Bild: Birgitta Klingstedt Gustafsson

En lastbil hade fastnat i en osandad backe på Mjösundsvägen. Bakom den stod trafiken stilla och bland annat skoltaxin blev stående på vägen vid en plats med dålig sikt.

- Ungefär elvatiden var vägarna sandade men jag tycker att det är för sent. Visst måste man som chaufför köra saktare, ha bra vinterdäck och starta i god tid men man är inte den enda som kör på vägarna om morgnarna heller, säger han.

Yle Åboland har försökt nå Destia för en kommentar.

Diskussion om artikeln