Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hälsan och intresset driver Maj-Britt Sandvik att odla sin egen mat: "Att slita bort gräset i hallonlandet är ett livselixir"

Från 2019
Uppdaterad 09.01.2019 06:56.
Maj-Britt Sandvik.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det kan gå över en månad innan 80-åriga Maj-Britt Sandvik behöver åka för att handla mat från butiken. Vid sin gård i Österhankmo i Korsholm lever hon ett asketiskt liv där hon odlar det mesta av sin mat själv.

I sin enkla röda stuga i Österhankmo, uppvärmd med en vedspis, hälsar Maj-Britt Sandvik mig glatt och energiskt välkommen.

- Det ska låta "poff" när man öppnar burken med surkål, berättar Sandvik.

För mitt besök har hon förberett surkål, nässelplättar, ärtor och hembakat bröd. Förutom de torrvaror som behövts för tillredningen är det mesta från hennes egen gård.

Även om självhushållning är viktigt för österbottningar och många gärna plockar bär och odlar sina egna grönsaker, är det få som väljer att leva så enkelt och enligt naturens villkor som Sandvik gör.

Särskilt ovanligt är det att göra det som 80-åring.

50 år av försök och misstag

Sandviks intresse för odling började för 50 år sedan, när hon var 30 år gammal och startat familj. Hon hade köpt potatis och bland dem fanns många gröna som hon tänkte man kunde sätta i jorden.

- Då hade vi köpt en tomt så där började jag småningom med att experimentera.

Över 30 år senare köper Sandvik tomten i Österhankmo, dit hon också flyttar efter att ha gått i pension. Där har hon haft tid och möjlighet att utveckla sitt intresse för odling och självhushållning.

- Efter 50 år av försök och misstag så kan jag nu det där som lönar sig, berättar Sandvik

"Inte är jag någon bra kund i närbutikerna"

Hon odlar allt från olika bär och rotsaker till kryddor och ärtor. Hon har också en fyrhjuling med hytt som hon ibland åker till butiken med. Då är det främst torrvaror hon köper.

- Och så har jag också köpt ost och matolja - och en fiskbit kan jag köpa. Annars får jag fisk i byn, och till och med älgkött fick jag nu. Så inte är jag någon bra kund i närbutikerna, utan jag ska nog till stormarketarna så jag får välja just det som är speciellt och naturenligt odlat.

Hur lång tid kan det gå mellan dina besök till butiken?

- Det blir många veckor. Det kan ta åtminstone en månad och det kan ta en och en halv månad. Därför att jag inte använder mjölk utan mjölkpulver i min gröt.

Matbord med mat.
Bildtext Torrvaror och ost brukar Sandvik köpa i butiken, annars är det mesta odlat hemma.
Bild: Yle/Markus Bergfors

"Att slita bort gräset i hallonlandet är ett livselixir"

Att bo ensam som 80-åring med sviktande hälsa och samtidigt odla så stor del av sin mat själv är tufft emellanåt, säger Sandvik. Men för henne är det också ett sätt att behålla hälsan.

- Nog är det jobbigt såklart, men det ger också krafter att orka för det är så spännande varje dag, säger hon.

Sandvik säger att det ger mycket mer än det tar när man ser resultatet.

- Är man passionerad för något har det en helande verkan och att slita i gräs, det är nog skönt. Det doftar gott och är hälsosamt. Och man kanske inte tror det men att slita bort gräset i hallonlandet är ett livselixir fast man kryper på knäna och förstör ett par byxor som man får slänga i brasan.

Många kanske tycker att det är mer bekvämt att åka till butiken, men Sandvik upplever det annorlunda.

- Alla säger: "Sånt där lönar sig inte, det är så billigt i butiken", men inte är det alls så billigt i butiken. Bara det där engagemanget att åka till en butik är jobbigt, och så är det ju jobbigt att gå där mellan hyllorna och söka.

Att leva i symbios med naturen

Som självhushållare är man väldigt beroende av vädret, men Sandvik säger att om hon inte får det ena får hon det andra. Hon berättar att till exempel sommaren 2017 var givande, trots allt regn.

- Då fick jag hallon och så hemskt mycket morötter. Potatisen gick inte så bra då, men i år fick jag potatis då istället. Får jag inte skörd från det ena får jag överflöd från det andra.

Men hon påpekar också att hon inte har så höga krav på att odlingarna måste bli till något.

- Jag lever ju inte på det ekonomiskt. Jag bara har min egen mat, det är inget jag måste ha för att sälja, jag har aldrig sålt något. Men när jag har ett överflöd har jag nog vänner som tar emot.

"Ta vara på möjligheterna"

Sandvik påpekar flera gånger hur viktigt det är att se möjligheterna istället för problemen. Hon ger ett talande exempel som beskriver hennes inställning.

- Förra våren var det så hemskt mycket snö. Det enda stället jag kunde göra något var vid trappan för där hade det tinat upp. Så där började jag hacka upp när det var höga snödrivor överallt och satte dit några rötter och så fick jag några kryddplantor.

Men Sandvik säger också att hennes livsstil kräver ett stort intresse och uppoffringar.

Rödlök och äldre kvinna i bakgrunden.
Bild: Yle/Markus Bergfors

- Ingenting är omöjligt. Men jag har ju inte har några andra intressen. Jag avstår nog mycket från de sociala kontakterna. Kommer någon hit är det trevligt att vi pratar om det som är på gång, men jag är inte någon kafferepstant. Och jag hör inte till andra föreningar heller än Biodynamiska Föreningen.

Vad har du för tips ifall man vill börja på med självhushållning?

- Börja på med gott mod och räkna varken tid eller pengar utan ta en liten bit i gången. Det är att ta tillvara på de möjligheter som finns vartefter man ser dem.

Min mat - om Österbottningars matvanor

Helena Hemming står på en trappa och tittar in i kameran.

Kost- och näringsrådgivare: "Det är aldrig för sent att bli sund"

"Det nya året är den perfekta nystarten."

En gaffel med en matbit på. I bakgrunden syns en suddig tallrik med mat.

Min Mat: Vanan att äta ute varierar stort bland österbottningarna

Den som förvärvsarbetar äter oftast lunch på stan.

Namn på olika maträtter, bland annat lever, surströmming, blodbröd, kålsoppa och dillkött.

Min mat: Det här är maten som österbottningarna hatar och älskar

Kötträtter är den absoluta favoriten på middagsbordet.

Diskussion om artikeln