Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordamerikaforskare om talet om muren: Trump misslyckades i sin retorik

Från 2019
Uppdaterad 09.01.2019 11:41.
Donald Trump viftar med handen i en talarstol.
Bild: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

President Donald Trump riktar sig tydligt till de egna anhängarna i sitt nyaste tal, säger Benita Heiskanen, som leder John Morton-institutet för Nordamerikaforskning vid Åbo universitet.

Men forumet var illa valt.

- Det handlar om ett nationellt tv-tal och det blev en brakförlust för republikanerna i mellanårsvalet. I ljuset av det kan man fråga sig hur smart det här förhållningssättet var.

I mellanårsvalet ville väljarna uttryckligen se folk av olika etnicitet, minoriteter och många kvinnor, bland annat invandrarkvinnor i representanthuset.

Många felaktiga påståenden

Enligt Heiskanen innehåller Trumps tal många påståenden som inte har stöd i statistik eller forskning.

Dels har antalet papperslösa immigranter minskat speciellt sedan några år in på 2000-talet , dels är det inte längre de enskilda män som Trump kallar "bad hombre" som kommer över gränsen - utan det är asylsökande och familjer.

- Scenariot han målar upp över invandrare som utför blodsdåd har inte belägg i verkligheten.

Benita Heiskanen säger att man klart hör rådgivaren Steven Millers röst i talet. Det var han som skrev också Trumps installationstal.

- Han är invandringsmotståndare och samma retorik och samma tonvikt som i installationstalet syntes också här. Båda talen delar folket klart.

Varför valde Trump att tala nu när det är bara tre veckor till det årliga State of the union-talet om läget i nationen?

- Han vill kontrollera diskussionen, han kräver uppmärksamhet och får utrymme i medierna. Men nu fick också de demokratiska ledarna Chuck Schumer och Nancy Pelosi möjlighet att komma med ett genmäle, så talet var inte strategiskt så smart som Trump kanske trodde.

Enligt Benita Heiskanen försökte Trump tydligt fjäska för sina egna anhängare och visa att han är en man som står bakom sina ord, men det är oklart hur bra han lyckades med det.

Benita Heiskanen intervjuades i Aamu-tv och radions Ykkösaamu på onsdag morgon.