Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny rapport sågar våra matvanor: Finländarna äter för lite grönt och särskilt männen för mycket kött

Från 2019
Uppdaterad 09.01.2019 13:00.
Bild på en biff på ett fat med kniv och gaffel på sidan om.
Bild: CC0

Finländska män borde ta sig ordentligt i kragen när det gäller matvanorna. Kvinnorna äter lite hälsosammare, men ligger också de långt ifrån kostrekommendationerna.

Uppgifterna om hur ohälsosamt finländarna fortsättningsvis äter kommer fram i rapporten Finravinto 2017 från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Undersökningen utförs vart femte år och resultaten från den senaste presenterades på onsdagen.

Över lag äter kvinnor alltså lite hälsosammare än män och skillnaderna dem emellan ökar.

Männen överdriver med köttet

Männen äter för mycket kött, jämfört med kostrekommendationerna visar undersökningen. Det gäller särskilt rött kött, charkuterivaror och korv.

Av de här varorna äter åtta av tio män och var fjärde kvinna mer än rekommenderat.

Rekommendationen är högst 500 gram per vecka.

- I stället för rött kött och processat kött kan man välja fisk, fågel eller baljväxter, säger specialforskare Niina Kaartinen från THL.

29 procent av kvinnorna och 79 procent av männen äter mera rött och processat kött än rekommenderat.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Även kvinnorna fuskar med grönsakerna

Finländarna äter fortsättningsvis för lite grönsaker, frukter och bär som bland annat ger de vitaminer som många får för lite av.

Enligt kostrekommendationerna borde det finnas minst ett halvt kilogram grönt i kosten varje dag.

Dit når 14 procent av männen och drygt 20 procent av kvinnorna.

22 procent av kvinnorna och 14 procent av männen äter tillräckligt med grönsaker, frukter och bär.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Nästan alla får i sig för mycket fett och salt

Vidare får många i sig för mycket ohälsosamt, så kallat hårt fett, enligt THL. Av de vuxna äter 95 procent mer än rekommenderat av sådana här mättade fettsyror. De finns bland annat i smör, ostar och korv.

Det är hälsosammare att använda växtbaserade produkter när man steker och brer smörgåsar och att äta till exempel fisk eller fågel.

Och det finns ytterligare invändningar mot kostvanorna: finländarna får i sig för mycket salt. Det borde det finnas högst en tesked av sammanlagt i en dags kost. Nio av tio får i sig mera än så.

Däremot får de vuxna tillräckligt av flera vitaminer och mineraler.

Den nya FinRavinto-undersökningen utfördes år 2017 på 50 orter. Cirka 3 100 personer i åldern 18–74 år medverkade.

Diskussion om artikeln